Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

En färgstark dansad Hamlet

2019-02-16

Fakta:

Namn: Efter Hamlet
Koreografi: Örjan Andersson
Författare: Anna Berg, Gunilla Johansson Gyllenspetz, fritt efter William Shakespeare
Ensemble: Regionteater väst med Jessica Andrenacci, Gunilla Johansson Gyllenspetz, Minna Mannelqvist, Nicole Neidert, Rasmus Skaremark Solberg
» https://www.regionteatervast.se

Hamlet, ständigt denna Hamlet. Nu spelas Shakespeares drama även som dansteater för den yngsta skolpubliken i Västra Götaland. Fast här som Efter Hamlet, i en fri version efter Shakespeare, med text av Anna Berg och Gunilla Johansson Gyllenspetz och koreografi av Örjan Andersson. För två år sedan satte koreografen upp pjäsen med hårt bantad text på Folkteatern. Resultatet var en svart lek med splittrade roller och dubbleringar som överskred traditionella gränser mellan dans och teater.
Hos Regionteater väst dans i Borås serverar han nu dramat i en blandning som liknar en färgrik karamellpåse. Det senare får vi tacka scenografen och kostymören Bente Rolandsdotter för. Hennes dräkter har en fantasi och fläkt som lyfter hela leken.
Just leken är utgångspunkt och drivkraft. Gunilla Johansson Gyllenspetz, i en huva som ger henne drag av narr, är spelledare. Skådespelaren kommer från Backa teater och representerar ett samarbete mellan teatrarna. Hos henne vilar replikerna tryggt, även om dansarna inte heller behöver vara ordlösa. Johansson Gyllenspetz har tillsammans med dramaturgen Anna Berg lyckats ge texten ett språk som talar rakt till den unga publiken, men ändå bärs av en poetisk förhöjning med ton av Shakespeare.
Historien är koncentrerad kring den unge prinsens missmod och hans mellanhavanden med sin mamma, styvpappa och bästa kompisen Ofelia. Vålnaden finns med förstås, i rustning och rök. Träsvärd och fäktscener ryms också i Örjan Anderssons lustfyllda koreografi, som aldrig illustrerar texten utan låter elementen samspela på jämlika villkor.
Spelplatsen är en kvadrat med publiken på alla sidor, tätt inpå. Aktörerna är alltid nyfiket närvarande, om inte i spel så med blicken över den omgärdande sargen.
Jessica Andrenacci dansar underbart i titelrollen. Hon gör ett sökande barn som ömsom mopsar sig mot de vuxna, ömsom kapslar in sig i förtvivlan. Minna Mannelqvist som Ofelia är en rosenknopp fylld av glädjens kraft, medan Rasmus Skaremark Solberg och Nicole Neidert gäckar roligt som kung och drottning. När leken tas om fördelas rollerna på nytt.
Att smälta samman dans och teater var en målsättningen när Regionteater västs dansensemble skapades för tjugo år sedan. Snart finns det ingen anledning att sära på formerna. Även i Carl Olof Bergs 100 sätt att laga barn, vårens andra danspremiär, suddar dansarna, Helena Lundqvist och Camille Marchadour, och skådespelarna, Michael Engberg och Furat Jari, ut gränserna.

Föreställningen spelas i Västra Götalandsregionen under våren.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten.

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser