Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Se Parisoperans balett dansa fyra moderna koreografier

2019-02-04

Titta gratis på Parisoperans balett i fyra moderna koreografers verk. Just detta program med verk av James Thierrée, Hofesh Shechter, Iván Pérez och Crystal Pite finns till gratis påseende till och med slutet av april.
Inledningsvis är det en själva Parisoperans överdådiga förgyllda barocka och med stora kandelabrar översållade inredning som iscensätts redan i själva foajén mitt ibland den överrumplade och fascinerade publiken. Se dansare med kandelabrar på huvudet eller som förgyllda snigel- eller ödleliknande varelser som snor omkring uppför trappor och i gyllene gallerier bland publiken ledda av schweiziske koreografen James Thierrée när han själv dompterar de märkliga gildande, krälande i guldbrokad och sammet inhöljda varelserna i verket Frôlons, som ungefär betyder: Vi stryker omkring.
När publiken väl kommer in i salongen får den se Israeliska Hofesh Shechter verk The Art of Not Looking Back, med nio kvinnliga dansare i en maniskt sermoniell och återhållen koreografi.
Spanske Iván Pérez arbetar istället med manliga dansare när han med mjuk sensualitet och barockt överdådig könsneutral kostymering kontrasterar med sitt sensuella verk The Male Dancer till Arvo Pärts Stabat Mater.
Den kanadensiska koreografen Crystal Pite avslutar kvällen med en dynamisk flock av dansare som bland annat rör sig i vågrörelser eller likt dominbrickor i The Four Seasons Recomposed,till Max Richters elektroakustiskt omformade version av Vivaldis De fyra årstiderna.

Detta verk och mycket annat spännande kan ses gratis på Arte TV, där det går att välja mellan flera europeiska språk (i övre högra hörnet), just detta program med Parisoperans balett från jubileumssäsongen för Parisoperans 350-årsjubileum är en del av programserien Arte Concert:

www.arte.tv/fr/videos/080148-000-A/quatre-choregraphes-d-aujourd-hui-a-l-opera-de-paris/

Fler Nyheter

Annonser