Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Roligare danser med QueerSalsa

2019-02-04

Att dansa är roligt men att dansa queert är ännu roligare. Queerdans är en ny rörelse som gör fler människor delaktiga i glädjen med att dansa där det inte spelar roll vilket kön man har och vilken roll man har som förare eller följare.

Just nu inleder jag min sjuttonde termin med QueerSalsa Stockholm. Hur kommer det sig att jag hållit på så länge? Våren 2011 funderade jag på att göra något nytt efter att ha varit aktiv i en förening, och hörde då talas om en kurs i queersalsadans i RFSL:s lokaler. Jag tyckte det lät intressant. Tidigare hade jag dansat folkdans eller bugg på fester eller discoställen. Salsa är en populär dans som fått stor spridning i världen. Flera dansklubbar ploppar upp som svampar och drar mycket folk. Pardans kan ses som motion där man får röra på sig i par. Den kan upplevas som väldigt avslappnande och beroendeframkallande! Forskning bekräftar att folk mår bra av dans och orkar mer. Dessutom kan dans ses som en social aktivitet där man får träffa nya vänner och vara med på fester.
En höjdpunkt för mig var att få vara med och öva danskoreografi för dansuppvisning på någon festival. Strax före jul uppträdde QueerSalsa Stockholm med en grupp på Kägelbanan under Södra Teatern. Det kändes som om jag fick superkrafter efter en uppvisning!
Stockholms dansklubbar erbjuder flera drop in-danser. Mina danskolleger som dansar QueerSalsa har delat med sig erfarenheten att de upplevt en väldigt normativ syn på dans på dessa dansställen. Där är det oftast män som för och kvinnor som följer. Fler kvinnor än män dansar vilket innebär att flera kvinnor kanske får vänta på sin tur, och dansledarna använder ofta ett stereotypiskt språk som att säga att ”män gör så här och kvinnor så här”. Ibland med sexistiska undertoner. Och när det kommer till dansuppvisningar förväntas kvinnor kanske se sexiga och lättklädda ut. Män förväntas dessutom se starka och macho ut. Med andra ord en heteronormativ syn på dans. En danskollega berättade för mig att det kunde kännas obehagligt att stå lättklädd på scen.
I detta avseende sticker queersalsan ut. Det nya med queersalsa är att här spelar det ingen roll vem som för respektive följer, vare sig man eller kvinna. Jag hade dansat några gånger med män tidigare, men här får man byta roller! Det bästa med att byta roll som förare och följare var att det gav mig en bättre förståelse för vilka steg föraren tar och även följaren. Jag blev till och med en bättre dansare. Att salsan kallas för ”queer” är att dansen inte följer heteronormen. En annan aspekt med queerdans är att personer med olika bakgrunder känner sig välkomna och delaktiga i en gemenskap med andra. Även jag som icke-hörande känner mig delaktig bland hörande danskolleger. Jag hör musik på bas, men kan inte avgöra vilken typ av musik det är utan jag förlitar mig på att se vilka steg mina danskolleger tar och följer dem nästan automatiskt. Några gånger har jag anlitat teckenspråkstolk för att få instruktioner och för att fråga om någonting är oklart, men många gånger fungerar det mycket bättre för mig att bara se och imitera dansstegen utan tolk!
Ur ett större perspektiv kan frågan ställas hur tillgängliga dansklubbarna är för alla som är intresserade av dans. Samkönad dans börjar bli alltmer accepterad på flera håll i västvärlden. Färre och färre höjer numera på ögonbrynen av att se två kvinnor eller två män dansa i par. Men på många ställen dominerar fortfarande heteronormen. Och när det gäller internationella danstävlingar blir samkönade par ofta hänvisade till att delta i separata arrangemang som OutGames, ett återkommande idrottsevenemang för hbtq-personer, till exempel. Så länge det förhåller sig så, kan queerdanser erbjuda en fristad för vissa som inte känner sig välkomna.
Vi behöver fler dansställen där ingen ska behöva känna sig tvingad att dansa efter någon bestämd norm, klä ut sig på ett visst sätt eller att höra av dansledare att man inte ”passar in” på något sätt. Tack alla queersalsare för att jag får vara med och dansa på QueerSalsa och att uppträda. Ni gör min vardag roligare! Fram för fler queersdanser: queertango, queerfox, queerbugg! Anmäl dig till www.queersalsa.se .

Sven Sandin

Uppträdande på Salsa Stockholm Kägelbanan 2018-12-21
www.youtube.com/watch?v=U8z6Uu8NgZI&fbclid=IwAR0oSUFD5IFTYEgQZ85w1eAhsWQfJ1g0DMYO9qHP7pGIFJ0xcKYbmjQ6FnU&feature=youtu.be&app=desktop

Och du som blir intresserad och vill prova på queersalsa kan kolla in den här länken
www.queersalsa.se

Fler Debatt & Krönika

Annonser