Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Kraftfulla kontraster – Poesi och powerdans

2019-01-28

Fakta:

Namn: Krash & Chopin danser
Koreografi: Tim Rushton & Alessandro Sousa Periera
Ensemble: Dansk Danseteater
Plats: Takkelloftet, Det Kongelige Teater, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk/presse/krash-chopin-danser-turné

Även om Pontus Lidberg i april 2018 avlöste Tim Rushton som konstnärlig ledare för Dansk Danseteater, är det naturligt nog fortsatt Tim Rushton, som präglar kompaniets program under denna säsong. På det nya mycket välvalda turné-programet Krash & Chopin danser kan man nu få uppleva Tim Rushton i gott och kontrastrikt sällskap med koreografen Alessandro Sousa Periera från kompaniets egna led. Och på Dansk Danseteaters kommande vårprogram, Carrying a dream, är Tim Rushton den enda koreografen.
Redan när Rushton i august 2017 presenterade en förstudie till sitt nya verk Chopin danser i Operaens foajé, såg det lovande ut. Med sin fina känsla för musik har Rushton lyssnat in sig på toner och stämningar i Chopins virtuosa pianoetyder och skapat uppfinningsrika rörelser som uttrycker allt från liv till död, sorg och humor. Och det är känsla för detaljerna, till exempel när dansarna humoristiskt sticker fram sina händer under scenografins ljusblå tygflaggor och ger associationer till Chopins berömda pianisthänder.
Även om det till skillnad från i förstudien nu inte längre finns någon levende pianist på scenen, fungerar det utmärkt med de inspelade pianoetyderna, som flätas ihop med likaså inspelade improvisationer av Martin Stadtfeld. Med sin vanliga vilja att kommunicera med den breda publiken har Rushton som en perspektiverande inramning kring dansen på ett lyckat vis även infogat textutdrag av bland andra Benita Eisler och Peer Hultberg om Chopins turbulenta och kontrastrika liv, fint intalade av skådespelaren Charlotte Munck. Det hela startar med begravningen av den endast 39 år gamla Chopin i Paris år 1849, innan vi följer olika nerslag i hans liv.
Som en explosiv kontrast till Chopin Danser får man efter pausen uppleva det energiska verket Krash, som brasilianskfödde Alessandro Sousa Periera ursprungligen skapade för Den Kongelige Ballet 2015. Det är ett verk, som med sin tyngd och dynamik i rörelserna passar som hand i handske för Dansk Danseteater. Även om det i den nya reviderade versionen är fler kvinnliga dansare på scenen än det ursprungligen var, inrymmer ”Krash” fortsatt maskulin råstyrka och djuriska urkrafter, när dansarna uttrycker sig till DJ Turkman Souljahs ständiga och medryckande brasiljansk-inspirerade rytmer.
Under hela kvällen visar Dansk Danseteater ännu en gång sin höga tekniska nivå, och bland de nya dansare, som har kommit till kommit till under Pontus Lidbergs lederskap, imponerar bland andra kompaniets unga aspirant, Matthew Bell.

Dansk Danseteater turnerar med Krasch & Chopin Danser på Danmarksturné till Hjørring Teater, Vendelbohus 31/1, Det Musiske Hus, Frederikshavn 1/2, Kolding Teater 5/2, Holbæk Teater 6/2, Baltoppen Live i Ballerup 7/2, Taastrup Teater & Musikhus 10/2, Kulturhuset Viften Rødovre 13/2, Hvidovre Teaterforening, Medborgersalen 14/2, Flensborg Teater 16/2, Rudersdal Teater Birkerød 19/2, Fredericia Teater 20/2, Nyk. Falster Lille Sal 26/2, Næstved Teater 27/2, Vordingbord Teater 1/3. Helsingør Teater 4/3, Kulturhus Harmonien, Haderslev 5/3, Viborg Teater 6/3, Musikteatret Vejle 7/3,

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser