Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Rebelliska kroppar i Uppsala 26-27 januari.

2019-01-18

Den återkommande performancefestivalen K.R.O.P.P. initierad av SU-EN Butoh fokuserar på ett vitt spektrum av scenkonstnärliga teman. Den 8 december i fjol, när mörkret föll allt tidigare om dagarna var det ledande temat Ljus och mörker. Via en fascinerande duo, Lagt/Dark, koreograferad av SU-EN i en ljusinstallation av taiwanesisk brittiske Ingrid Hu fick ljuset en stark dramatisk verkningskraft.
I en föreläsning påmindes vi om att vi människor under endast drygt 100 år levt utan att behöva påverkas av ljus och mörker, det var såpass kort tid sedan vi alla fick tillgång till artificiellt ljus och inte längre behövde rätta oss efter solen. En vacker ljusinstallation på Vaksala torg, mitt framför Uppsala konsert- och kongress byggnad brann en ring marschaller som formade det kinesiska tecknet för sol.
Betecknande för alla olika versioner av K.R.O.P.P. är att hela platsen och omgivningarna iscensätts, och nu kan vi se fram emot den version av K.R.O.P.P.-extended som äger rum under helgen 25-26 januari på Uppsala Konsert och Kongress under rubriken Kroppens motstånd (Rebellion of the body). Bland de medverkande konstnärerna och kompanier är bland andra: Sandra Johnston, från Nordirland, MuDA från Kyoto i Japan, SU-EN tillsammans med Mari Anari, från Almunge respektive Stockholm, Monique Yim tillsammans med Wiency Wong från Hong Kong, Cheng Kit Yan Anita likaså från Hong Kong samt Alexandrina Hemsley och XANA från Storbritannien.
Det blir också föreläsningar och filmvisningar.
För detaljerat program, se vidare: www.ukk.se/program/k-r-o-p-p-extended/

Filmklipp från tidigare upplagor av K.R.O.P.P EXTENDED finns att se här: 2015 vimeo.com/151757215 vimeo.com/220923981

Fler Nyheter

Annonser