Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Radikal dockteater, Kajsa Giertz expressiva ungdomsteater och Benke Rydmans Våroffer prisas av kritikerföreningen

2019-01-17

Erik Holmström, regissör för Malmö dockteater tilldelas Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2018 för att ”radikalt ha förnyat formspråket för den samtida dockteatern i intensivt samspel med den dramatiska teatern. År 2018 har han på Malmö dockteater och andra scener skapat flera uppsättningar i oförvägna blandformer, bland andra Marlowes Doktor Faustus och Tove Olsons Det nya riket – båda tolkningar i samhällskritisk men ändå magisk realism och lysande svärta.”

Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2018 går till koreografen och regissören och numera chefen för Helsingborgs Stadsteater Kajsa Giertz för När då då med motiveringen: ”för att den i Kajsa Giertz dynamiskt rörliga regi utgör ett suveränt allkonstverk för barn från fem år om vuxensvek, övergivenhet, fantasi och motstånd. Pija Lindenbaums mångbottnade text och bildspråk möter Niklas Brommares känslostarka musik. Barnet Bobo gestaltas av tre expressiva artister som väver samman operasång, skådespeleri och dans. Och den proffsiga gosedjursorkestern leds av en grävling!”

Danspriset 2018 tilldelas koreografen Fredrik ”Benke” Rydmans nyläsning av en av danshistoriens mest ikoniska verk, med motiveringen: ”för att han med Våroffer skapat en tudelad tolkning av en av modernismens milstolpar….. Från streetdans har ”Benke” gått vidare som profilerad samtida koreograf i ett överväldigande dansant och bildrikt verk för en bred publik.”

Övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2018 var skådespelaren Erik Ehn och regissören Sofia Jupither.
Övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2018 var Orionteaterns uppsättning Monster & Gudar och Snubben lättar på sitt hjärta på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.
Övriga nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris för 2018 var koreograferna Sofia Södergård och Mette Ingvartsen.

Fler Nyheter

Annonser