Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

En traditionell Nötknäppare med ung dansglädje

2018-12-24

Fakta:

Namn: Nötknäpparen
Koreografi: Idé och koreografi: Sebastian Michanek
Musik: Peter Tjajkovskij
Ensemble: Dansare: solister från Kungliga baletten och Staatsballett Berlin, tidigare dansare från bland annat Göteborgsoperans balett och Stora teatern samt elever från Svenska balettskolan i Göteborg och Kungliga svenska balettskolan i Stockholm
Plats: Lorensbergsteatern, Göteborg
» http://svenskabalettskolan.se

Förr, när utbildning av dansare var knuten till teatrarna, fick de nya generationerna scenvana genom att delta i föreställningarna. Idag har den professionella scenkonsten sällan tid och utrymme att blanda in de unga.
Sebastian Michanek, konstnärlig ledare för Svenska balettskolan i Göteborg, har därför tagit saken i egna händer. Inspirerad av den danska traditionen – från tiden som dansare på Det Kongelige i Köpenhamn – har han skapat en föreställning av Tjakovskijbaletten Nötknäpparen, som blandar eleverna med professionella dansare, även tidigare yrkesverksamma.
Den som längtar efter levande, klassisk balett får här sitt lystmäte. Michaneks version är trogen ursprunget, från 1842, med flickan Clara, som får en magisk nötknäppare i julklapp och under natten hamnar i fantastiska äventyr.
Michanek gör allt ytterst traditionellt, men ändå piggt och fräscht. Emanuel Petersons scenografi är målade kulisser, Anna Melins kostymer, från sidenfrasande kjolar till slimmade trikåer, är praktfulla liksom Tina Tärnström peruker och masker. Musiken är inspelad, någonstans sätter budgeten stopp.
Till detta anslag lever dansen verkligen upp. Första akten är en parad av elever i sällskap med äldre dansare. Göteborgarna får ett kärt återseende av många från Stora teatern, Göteborgsoperan och andra kompanier. Sebastian Michanek dansar själv rollen som Claras farbror.
De många mimiska inslagen behärskas väl av den erfarna ensemblen, men roligare är den andra akten där dansfesten blommar ut. Alla Göteborgselever är med som godis och kakor av olika sorter. Från Kungliga baletten dansar ett gäng lite äldre polkagrisar. Flera lärare har bidragit med koreografi och tar fyndigt vara på de ungas förmågor. Här sprätts med spinkiga ben, darras i tyllkjolar och slås akrobatiska volter. Allt är välgjort och dansglädjen lyser hos alla.
Barnrollerna som Clara och Nötknäpparen alterneras, premiärparet Elin Roos och David Didkovsky Mikadze dubbelexponeras läckert i Elisa Lons och Jérémie Neveu, från Kungliga baletten, som dansar prinsessan och prinsen. Sockerfén, Viviann Assau Koohnavard, från Staatsballett Berlin, var en gång elev vid Svenska balettskolan i Göteborg och visar väg för de yngre.
Hela Nötknäpparen på Lorensbergsteatern är ett lyckat danskalas med förutsättningar att bli en ny julklassiker i Göteborg.

Texten är tidigare publicerad i Göteborg-Posten

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser