Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Monsieur Petipa – ett migrerande födgeni

2018-12-18

Smita från dueller och från biljettkontrollörer! Petipas eget liv verkar varit äventyrligt på ett helt annat sätt än hjältarnas i hans baletter, och med ett helt annat slags slut, tänker Betty och försjuker i Wikipedia. Där berättas det om att han var tvungen att fly fältet bort till Ryssland, undan rättvisan och risken att behöva duellera med en svartsjuk äkta man.
De storslagna succéerna lät vänta på sig, till att börja med tog sig Marius Petipa fram med födgeniers alla möjliga trix:
När han 21 år gammal år 1839 följde med sin pappa till New York med en grupp franska dansare som skulle framföra Jean Corallis La Tarentule på The National Theatre på Broadway, råkade det vara den första balettföreställning som någonsin visats i New York City.
Men framgången uteblev. De råbarkade New York-borna förstod sig inte på balett och turnén blev en katastrof. Dessuom flydde impressarion som arrangerat gästspelet med teaterkassan.
De slantar som fanns kvar räckte inte hela vägen hem till Paris, utan bara fram till staden Nantes, men Petipa klev inte av där. Han hade lyckats charma en dam under överfarten som hade biljett hela vägen tillbaka till Paris. Genom att gömma sig i hennes hytt blev det gratis hemresa.
Senare i karriären fick han jobb i Madrid där han under tre år skapade många baletter, men han förälskade sig också i den franske ambassadörens hustru.
Ambassadören, en markis de Chateaubriand, utmanade Petipa på duell, men Petipa flydde fältet och kom tillbaka till Paris.
I Paris råkade Petipa blev kär igen i en gift mans hustru och han blev förstås utmanad på duell även denna gång, men i Frankrike var dueller förbjudna.
Faran att utsättas för reppressalier gjorde att familjen Petipa ingrep och tyckte att det var bäst för Marius att lämna hemlandet.
Marius bror Lucien som hade arbetat som balettmästare i Sankt Petersburg skrev till den franske balettmästaren Antoine Titur som var verksam i Sankt Petersburg.
Det hela råkade sammanfalla med att man letade efter en ny manlig dansare som partner till ballerinan Jelena Andrejanova som dessutom var älskarinna till direktören för de kejserliga teatrarna Aleksandr Gideonov.
I maj 1847 kom Petipa till Sankt Petersburg och fick skriva ett kontakt som innebar att jobbet började med tre månaders betald ledighet.
Men hur slutade det egentligen? Han fick fru och barn och en ärofull ställning i Sankt Petersburg, men samtidigt blev han en riktigt enväldig gammal balettdiktator, som stal ett och annat balettsteg från sina föregångare.

Betty Bitch

Fler Betty Bitch

Annonser