Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

K.R.O.P.P. i Uppsala, en ständigt pågående undersökning av rörelsekonst

2018-12-09

Senaste upplagan av K.R.O.P.P på Uppsala Konsert och Kongress den 8 december, fokuserade på mörker och ljus i en tid när midvinterns mörkaste dag närmar sig. Meningen var att uppmärksamma hur mycket mycket tid och kraft som ägnas åt att ljussätta ett dansverk och för att illustrera det fick vi se en koreografi av SU-EN med två dansare i en ljusinstallation av den brittisk-koreanska konstnären Ingrid Hu.
Då båda vitkädda och vitsminkade dansarna Madeleine Holmlund och Heiko Klandt rörde sig i ett omväxlande ljuslandskap av mycket lågt hängande ljuskällor, som kunde kasta långa skuggor, och SU-EN förklarade i en introduktion inför kvällen att ljus och skugga spelar en fantastiskt stor roll för utvecklingen av konstformen. Butoh brukade vanligtvis ljussättas enbart med frontalt ljus och inget sidoljus, som ju är så vanligt idag.
SU-EN och Ingrid Hu har tidigare samarbetet med en ljusinstallation i en kyrka i London, Dilston Grove, och den butohmästare som SU-EN själv ser sig som efterföljare till, Tatsumi Hijikata, brukade just definiera Butoh som den konst som finns i mörkret, eller den konst som kommer ut ur mörkret.
Ljus och mörker står verkligen i fokus i arbetet med utformningen av en föreställning, påpekar SU-EN som håller nästa upplaga av K.R.O.P.P den 25-26 januari, kallas K.R.O.P.P Extended och är en dans – och performancefestival där en stor samling artister medverkar, nämligen Sandra Johnston från Nordirland, MuDA, hyper performance dans, Kyoto, Japan, Monique Yim/Wiency Wong samt Cheng Kit Yan Anita,bägger från Hong Kong som lägger gör var sitt konstberformance, Alexandrina Hemsley/XANA, Storbritannien, som gör Kroppsrelaterad konst. Agustin Ortiz Herrera från Barcelona, Mari Anari från Stockholm, Alexandrina Hemsley och Katarzyna Perlak från Storbritannien och SU-EN själv medverkar i denna upplaga av K.R.O.P.P vars tema är Kroppens Motstånd, eller Rebellion of The Body och SU-EN samt Mari Anari, kommer att skapa en föreställning av dans och skulptur. Det blir också en föreläsning samt filmvisning av Hosotan från 1972 en film av koreografen Tatsumi Hijikata.

Fler Nyheter

Annonser