Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

I minnets virrvarr med Helena Franzén

2018-11-06

Helena Franzén är aktuell med verket Trace Element där hon genom sina fyra dansare fortsätter utforska vad vi gör med våra minnen, om vi kan välja att minnas och om vi styr över vår glömska.
Det är ett arbete som pågått i cirka fyra år och mynnat ut i trilogin som startade med föreställningen Whats left behind och fortsatte med solot Extended. Den första hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå och den andra visades först på Dansmuseet i Stockholm.
En röd tråd i verken är Siri Hustvedts essäsamling Leva, Tänka, Titta som väckte frågor kring människans minne hos Helena. Siris ord ur essän ”kan man minnas något som aldrig har hänt” beskriver Helena som något ”fantastiskt”.
– Konst ligger också så nära det man inte kan ta på, något man inte plockar ned i en liten ask och sparar, det går inte att fånga dans, det är en organism som pågår. Och eftersom det inte går att styra älskar jag det, säger hon.
Helena pratar i en telefon som bara har två procents batteri kvar, ståendes i danslokalen dagarna innan premiären, men när hon fått igång laddningen kan hon erkänna att det som vanligt är pirrigt inför premiären och att hon och dansarna längtar efter att dela verket med sin publik.
Gunilla Heilborn gör liknande forskningar av minnet – är det något som ligger i tiden?
– Det kan jag ju inte riktigt svara på men uttryck påverkar varandra, det är något som pockar och som fler än jag söker svar på, säger hon.
Vad har du kommit fram till i dina efterforskningar?
– Jag har blivit ännu mer varse om tidsperspektivet och är noga med vad jag gör av min tid. Det är viktigt att jag tar hand om de ögonblick jag har och de jag vill tillbringa tid med. Det tål att sägas att det inte finns tid för något mellanläge längre. Det är rörelsen som är i fokus och jag sneglar inte på sidospår när det gäller mitt uttryck.
Och nu är det den sista delen som tar vid.
– Ja kanske. Jag har sagt att det är en trilogi men det känns som att det aldrig tar slut – i minnets virrvarr finns så mycket att hämta så vi får se vad som händer.

Trace Element i koreografi av Helena Franzén och musik av Jukka Rintamäki visas på Dansens Hus lilla scen den 7-8 november 2018. Se vidare dansenshus.se/event/trace-element-helenafranzen/

Anita Emthén

Fler Nyheter

Annonser