Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Mingel med vackert otämjt föränderligt väsen

2018-09-28

Fakta:

Namn: Umi - three bodies
Koreografi: Frauke
Musik: Andreas Tilliander,
Ensemble: Frauke
Plats: Studio Gathenhielm, Göteborg

Butohdansaren Frauke hör till dem som länge erövrat rum bortom de traditionella scenerna. Hon skapar inte bara sina verk för en speciell plats, hon installerar sig själv just då och där. Uppgår i miljön på varje ställe. Det må vara pannrum, skogsgläntor, museer eller befästa byggnader, som Strandverket och Skansen Kronan. Nu presenterar hon, tillsammans med musikern Andreas Tilliander, det nya stycket Umi – three bodies hos Studio Gathenhielm, som är inrymd i Gathenhielmska huset vid Stigbergstorget. Fortsatta spelningar i Mölndal, Stockholm och japanska Kobe, får var och en unik inramning.
I den kulturtyngda miljön, där tiden verkar ha stannat, placerar sig Frauke som en installation i ett rum där publiken uppmanas att mingla före föreställningen. Den som inte tar chansen missar den levande statyn i fåtöljen. Blickstilla, vitsminkad, med guld runt lederna och en plisserad kostym som ger historisk look, blir dansarkroppen ett utropstecken i miljön.
En trappa upp skrider Frauke genom salen på extrema platåskor av guld, gången är säker som på en catwalk. Hon matchar kristallkronorna i taket magnifikt.
I ett hörn ger Andreas Tilliander, iförd svart t-shirt och keps bakom sitt inbäddade electro/glitchmaskineri, en spännande kontrast. Han fyller salarna med sin mäktiga musik. Rytmerna föder uppenbarelser av Frauke om och om igen.
Skör och slöjbehängd frammanas hon likt en vålnad ur det inre rummet. Men rörelserna utvecklas, för att vara Frauke i ovanligt snabba fraser, böljande över golvet och i skarpa lägen både upp och ner. Den tunna kroppen besitter en välavvägd, kontrollerad styrka och dräktens snitt utnyttjas i bildmässiga effekter. Slöjtemat kommer igen mot slutet, men då i form av en generös cape som både omsluter och uppslukar kroppen. Den groteskt gapande munnen finner också sin plats.
Umi betyder hav på japanska. Som alltid är Fraukes anslag visuellt generöst – och existentiellt. Fantasin kan fylla i vältande vågor, vingar som lyfter och andra dynamiska krafter. Butohn blir ett vackert otämjt och föränderligt väsen.

Spelas även i F-fabriken/Lilla Götafors, Mölndal 26-27/9, Erc Ericsonhallen, Stockholm 2/10 och Kobe, Japan 18/11.

Texten är tidigare pubicerad i Göteborgs-Posten, september 2018

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser