Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Nya allvarliga #metoo-skandaler i balettvärlden

2018-09-06

I början av september avslöjade The Guardian sexskandaler i Royal Winnipeg Ballet i Kanada, som handlade om att en balettlärare tvingade elever att posera för nakenfoton.
En annan #metoo-skandal är den som nu avslöjas i New York City Ballet där baletteleven Alexandra Waterbury, 20, stämmer kompaniet plus sin före detta pojkvän som nyligen var solist i kompaniet. Ex-pojkvännen anklagas för att tillsammans med andra manliga dansare, anställda vid kompaniet och donatorer ha utväxlat bilder och videor av deras kärleksliv, som pojkvännen i hemlighet hade filmat.
I stämningen mot Finlay berättas om en Grupp-chat där en av balettens donatorer hade förslagit att man skulle ”skaffa ett halvt kilo [kokain] och hälla det över balettflickorna i ABT och bara våldta dem” — och då refererades alltså till det till ballerinorna i det rivaliserande kompaniet American Ballet Theatre.
Alexandra Waterburys berättelser om hur hon exponerats handlar alltså om händelser när hon fortfarande bara var tonåring och hennes stämning mot ex-pojkvännen och NYC Ballet kom bara en vecka efter att kompaniet hade meddelat att Finlay och två andra manliga solodansare — Amar Ramasar och Zachary Catazaro — inte skulle delta i den kommande säsongen på grund av rapporter om ”inappropriate communications” (olämpliga meddelanden).
Om allt detta rapporterar The New York Post den 5 september nypost.com/2018/09/05/ex-nyc-ballet-dancer-joked-about-abusing-ballerinas-like-farm-animals-suit/?utm_source=quora&utm_medium=referral

Journalisten Larry McShane beskriver i New York Daily News balettkompaniet New York City Ballet som en ”breeding ground” for sexual degradation”(En grogrund för sexuell förnedring). Själva stämningsansökan hävdar att ”New York City Ballet Inc. has condoned, fostered and permitted an environment where (men) abused, degraded and mistreated alcohol, drugs and women.” (NYCB har tolererat, främjat och tillåtit en miljö där (män) i kombination med alkohol och droger har missbrukat, förnedrat och misshandlat kvinnor).
Se vidare www.nydailynews.com/news/ny-metro-ballerina-lawsuit-nude-photos-20180905-story.html?outputType=amp

Om skandalen i Royal Winnipeg Ballet i Kanada rapporterade The Guardian den 1 september: www.theguardian.com/world/2018/sep/01/winnipeg-royal-ballet-nude-photos-class-action-lawsuit

Fler Nyheter

Annonser