Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Koreografen Paul Taylor är död

2018-08-31

Den amerikanske koreografen Paul Taylor är död. Han var född 1930 och blev en av de tongivande i den moderna dansgenerationen i USA under senare hälften av 1900-talet. Som dansare sågs han, förutom i sina egna verk, även i koreografier av bland andra George Balanchine, Merce Cunningham och Martha Graham. Taylor var verksam som koreograf med det egna kompaniet Paul Taylor Dance Company – som firade 60-årsjubileum 2014 – in i det sista, hans nyaste verk hade premiär i mars. Han påverkade flera generationer av dansare. I Sverige gav Stora teaterns balett hösten 1992 ett av hans mest berömda verk, Esplanade (från 1975) med musik av Johann Sebastian Bach. Kungliga baletten i Stockholm dansade Company B 1996. Paul Taylor utgav sin självbiografi Private domain 1987 och en dokumentärfilm om honom, Dancemaker, kom 1998. Tidigare i år utsåg Paul Taylor dansaren Michael Novak till sin efterträdare som konstnärlig ledare för kompaniet.

Lis Hellström Sveningson

Se vidare www.ptamd.org

Fler Nyheter

Annonser