Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Övertygande svankvinna på Göteborg fringe festival

2018-08-30

Fakta:

Namn: Gothenburg fringe festival
Plats: Gathenhielmska huset och Majorna
» https://www.gothenburgfringefestival.com

Festivaler av dignitet föder gärna en fringe-variant. En samling för det som hamnar utanför eller inte får plats, men som pockar på underifrån. Edinburgh är det klassiska exemplet. Vid sidan av Göteborg Dans- och teaterfestival har vi fått Gothenburg fringe festival, som nu ges för tredje året. Utbudet är omfattande, lokal och internationell scenkonst, film, musik och performance blandas i ett program med över 150 punkter på fyra dagar. Med Gathenhielmska huset som centrum och Majorna som område vill fringefestivalen göra staden till sin scen. Initiativet bygger på volontärer och gräsrotskommunikation i sociala medier, med den bubbelfara det innebär. Bara tiden kan utvisa vilken dragningskraft arrangemanget har. Mer än en förbipasserande hade ingen aning om vad de råkade bli delaktiga i vid invigningen utanför Gathenhielmska huset på torsdagkvällen och i de flesta salongerna har jag varit en bland några få åskådare.
Mina besök bygger på slump och möjlighet, bland okända program gäller det att blunda och peka och hoppas att tiden passar. Så hamnar jag hos Det stille teateret som spelar På havets bunn. Stämningsfull dock- och figurteater för barn med havet som tema. Fungerar för fem vuxna också. SIS+TERS visar sig vara premiär för Systrarna Hanssons Productions. En rak och tillrättalagd historia om systerskap som i sin enkelhet kan nå fram i årskurs 6.
Av dans hinner jag se Stubborn…ing, en maktkamp i rörelse kring en flaska vatten av en grupp från Hongkong, och Empty set, kvalificerad robotdans med försök till befrielse av NgaMan Cheang.
Överallt möts jag av entusiaster. Fringefestivaler drivs av sin inre vilja och kan trots sin lösliga struktur ge starka, sammansatta upplevelser. Svankvinnan, Rebecka Pershagens soloföreställning, som under festvalen tilldelades priset Nordic network award, är en sådan. Skådespelaren har utgått från den tio är gamla nyheten om en kvinna som hade 11 levande svanar i sin enrumslägenhet. Med inspelade intervjuer och tyst fysisk gestaltning ger Pershagen bilden av en levande, komplex människa bakom nyhetsschablonen. Välgjord, sinnlig och berörande fringekonst.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 29 augusti 2018

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser