Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Konsten att gå

2018-08-03

Fakta:

Namn: 9000 STEPS
Koreografi: Joanne Leighton
Musik: Steve Reich (Drumming)
Ensemble: Metropolis (Københavns Internationale Teater) Dansere: WLDN (Lauren Bolze, Marion Carriau, Marie Fonte, Marie-Pierre Jaux, Arthur Perole, Alexandre Da Silva). Kostumer: Alexandra Bertaut Scenografi: Tovo & Jamil.
Plats: Ofelia Plads,
» http://www.metropolis.dk

På ett underlag av två tons salt placerat i en knivskarp kvadrat går en dansare runt, runt. Med sin gång skapar dansaren ett ellipsformat spår i saltet. Hon går både till rytmen i Steve Reichs minimalistiska slagverkskomposition Drumming (1971), och emot den. Undan för undan träder flera dansare in på den vita kvadraten, och snart bildas det två ellipsformade spår i saltet. Så småningom blir de geometriska spåren bortsopade av andra former och figurer. Den oändliga raden av cirklar, kurvor och spiraler som de sex mycket olika dansarna dansarna gör, skapar fotspår i alla riktningar. På den vita salt-kvadraten tecknar det sig efterhand en form av strukturerat kaos, av samma typ som vi känner från Jackson Pollocks måleri.
Dansarna tar det absolut inte lugnt, utan går raskt till sina vandringsspår, och det skulle inte förvåna, om de faktiskt hunnit ta 9000 steg, när verket 9000 STEPS (2015) avslutas efter 65 minutter. Det är inte behagliga träningskläder eller lediga joggingkläder, dansarna går omkring i, utan likadana jeans och t-shirts. Intill förväxling liknar dansarna publiken. Därför är det också lätt att identifiera sig med dansarna, när de i snabbt tempo passerar förbi i sin strikta gång, som kan påminna om ens egna nästan fastlagda och schemalagda gångmönster i vardagen.
9000 STEPS är med sin stramt koreograferade gång i upprepade mönster ett rituellt verk, som tar sin utgångspunkt i människans förmåga att gå. Vardagshandlingen att gå, blir så att säga upplyft till konstnärlig disciplin. Men är det verkligen intressant att se människor som bara går runt? Ja, det är det. Det är faktiskt väldigt meditativt att se på den repetitiva gången. Som åskådare blir man suggestivt indragen i dansarnas rytmiska gång – och naturligvis Steve Reichs musik, och man får lust att resa sig från sin stol och gå med och vara en del av gemenskapen.
Det betyder naturligvis också mycket för upplevelsen, att föreställningen uppförs en härlig sommarkväll på Ofelia Plads, en gammal hamnkaj mellan Operaen och Amalienborg Slot i Köpenhamns centrum. Gamla träskepp glider förbi i den gyllne solnedgången, medan dansarna går, som om det gällde livet. Här på kajen mellan vatten och land och i övergången mellem dag och natt passar 9000 STEPS perfekt in.
9000 STEPS är mer än bara steg som travar på i mönster, det är också ”riktig” dans i verket. Det finns moderna rörelser, piruetter och svepande steg,som får saltet att skvätta iväg, men också steg från den folkloristiska kedjedans, som dansas med en stor kappa över skuldrorna. Kapporna konverterar dansarna sen till kjolar för att därefter snurra runt i den cirklande religiösa sufi dansen. Med gemenskapen i folkdansen och sufismens religiösa dans är vi igen tilbaka vid det rituella temat i 9000 STEPS.
Verket 9000 STEPS (2015) är skapat av koreografen Joanne Leighton, som efter att ha haft sin bas i Belgien, numera bor i Paris, där hon 2015 grundade kompaniet WLDN. Joanne Leighton skapar platsspecifika verk och hon har själv varit runt i Köpenhamn med omgivningar för att hitta passande ställen för sitt verk, som dansas vid soluppgång och solnedgång. Utöver att bli dansat på ett underlag av salt på Ofelia Plads i Köpenhamns hamn har verket även uppförts på ett underlag av jord i Naturpark Amager och slutligen dansas verket i sand på Amager Strand.

9000 STEPS ges på Naturpark Amager 3 augusti och på Amager Strand 4 och 5 augusti.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser