Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Dans som dyker upp mitt i Malmö

2018-07-30

Fakta:

Namn: Pop-Up Duets (fragments of love)
Koreografi: Janis Claxton
Musik: Kompositör: Pippa Murphy Ljud/röst: Katryn Joseph
Ensemble: Dansare: Amy Hollinhead, Joanne Pirrie, Albert Garcia, Valerio Di Giovanni
Plats: Pop-Up Duets framförs i Malmö på St Johannes plan vid Triangeln och på Möllevångstorget, arrangerat av Malmö Sommarscen
» http://sommarscen.se

Direkt från Shanghai till Malmö kommer den internationella dansgruppen som framför Pop-Up Duets, platsspecifika dansduetter, för alla människor i staden som passerar knutpunkten Triangeln eller senare Möllevångstorget.
Först bär en medarbetare ut en klassisk gammaldags resväska på St Johannesplan vid Triangeln, ställer ner den på det lilla torget. Strax strömmar ur väskan musik till den första programpunkten, en manlig och en kvinnlig dansare möts i en duett som ser ut att vara född i ögonblicket, ett snabbt, improviserat moment där de rör sig hit och dit i en vibrerande kärleksrelation.
Väskan flyttas, nästa duett framförs av två kvinnor, den ena i vida långbyxor, den andra i snäva röda, med snabba
rörelsemönster, lekfullt och med glad mimik jämfört med första duetten.
De kvinnliga dansarna skils åt med stora leenden, lika-för-lika, går åt varsitt håll över torget, utstrålar positiv energi inifrån och ut över stadsrummet, samtidigt som den tredje duetten börjar i en annan del av St Johannesplan (dit väskan flyttats).
En duett mellan en manlig och en kvinnlig dansare med mer aggressivt formspråk än de andra duetterna, och med ännu mer fysisk precision där de två vrider sig in och ut ur tvåsamheten med eftertryck, fysiskt-psykiskt och med mer fokus på kroppens balans.
Den fjärde duetten mellan två manliga dansare uttrycker viss melankoli. En av dem faller framlänges i en drastisk pose. Det skulle kunna uppfattas som dualism inför nära relationer. En sorgsen ton präglar denna duett, i sitt sökande efter form, uttryck och mening med livet.
Som om de två dansarna hamnat i symbios med varandra, kanske blivit en enda gestalt, inte två som möts i fragment av kärlek eller hat (?).
Pop-Up Duets är en inspirerande, lyhörd dansföreställning som tycks född i samklang med de platsspecifika rum i staden där den spelas. Fragment av kärlek, ambivalens , att ge sig in i/ lämna parrelationer gestaltas med teknisk briljans, emotionell intelligens, humor och ett flöde av flytande ögonblick, som får tiden att stanna, på St Johannes plan och på Möllevångstorget. New York är staden för nästa föreställning av Pop-Up Duets.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser