Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Adolphe Binder avskedad från Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

2018-07-19

Adolphe Binder tvingades lämna sitt jobb som konstnärlig ledare för Göteborgsoperans Danskompani våren 2016 på grund av interna konflikter. Göteborgs-Postens Caroline Widenheim rapporterar att hon även tvingas avsluta sitt prestigefyllda uppdrag på Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, ett av de verkliga flaggskeppen inom den moderna danskonsten. Under Binders ledning har kompaniet hunnit ha två uppmärksammade premiärer med nya helaftonsverk av utomstående koreografer. Det är första gången något sådant har hänt sedan Pina Bauschs död 2009. Ett av verken är Neues Stück II av den norska koreografen Alan Lucien Øyen. Det kommer i början av september att visas på Volksbühne i Berlin www.volksbuehne.berlin/de/programm/5316/neues-stueck-ii
Även Dimitris Papaioannou kommer att spelas igen här finns exempelvis spelningar av både hans verk samt Alan Lucien Øyens i Sadlers Wells spelplan www.sadlerswells.com/whats-on/2019/tanztheater-wuppertal-pina-bausch-new-piece-1-dimitris-papaioannou/
Men som sagt, den som initierade dessa båda helaftonsverk har fått silkessnöret, hennes kontrakt som gällde till och med 31 Juli 2022 har annullerats, se vidare www.gp.se/kultur/kultur/adolphe-binder-tvingas-lämna-även-nya-jobbet-1.7221092
Enligt den mycket välrenommerade veckotidskriften Die Zeit har ledningsstriden chockat och förvånat dansarna i Tanztheater Wupperthal www.zeit.de/kultur/2018-07/adolphe-binder-tanztheater-wuppertal-pina-bausch-fuehrungsstreit

Adolphe Binder har efter att ha blivit avskedad svarat med ett öppet brev, där hon bland annat beklagar att ledningsansvaret Tanztheater Wupperthal har en olämplig och riskabel administrativ struktur:
www.tanzweb.org/wuppertal/news-wuppertal/wuppertal-offener-brief-von-adolphe-binder

Dansskribenten Thomas Hahn, rapporterar för dansercanalhistorique.fr att många tyska tidningar håller med Adolphe Binder om kritiken beträffande ledningen av kompaniet och han beskriver motsättningarna mellan Adolphe Binder och den administrative direktören Dirk Hesse vars kontrakt som löper ut vid slutet 2018 inte blir förlängt. Thomas Hahn rapporterar även att 35 av dansarna har i ett öppet brev protesterat mot ledningens agerande över deras huvuden. www.dansercanalhistorique.fr/?q=content/hors-jeu-wuppertal-carton-rouge-pour-adolphe-binder

Fler Nyheter

Annonser