Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Överraskande nerslag i Malmö, Seved

2018-07-15

Fakta:

Namn: Moving City
Ensemble: ReAct!
Plats: Sevedsplan, premiär i Malmö 13/7-18
» http://www.sommarscen.se/program

Seved i Malmö, en traditionell arbetarstadsdel med malmöitiska låga flerfamiljshus är platsen för föreställningen Moving City med dansgruppen ReAct! (ett samarbete med Malmö Sommarscen) en unik dans-och performanceföreställning som rör sig runt Sevedsplan, ett vackert litet torg med pytteliten damm, staty och fontän
som inte liknar någonting annat i Malmö. Där samlas publiken runtomkring den unga dansgruppen samt seniorer som statister cyklar omkring i färgglada kläder.
Häckar och träd som omgärdar torget börjar plötsligt att röra sig, löven flaxar, höga skrik skrämmer barn och en del vuxna som sitter på parkbänkar, innan dansgruppen rör sig genom stadsdelen, runt fontänen ut över de små gatorna och utforskar stadsmiljön.
En man och en kvinna med en snygg golvlampa står stilla mitt i rörelsen, ser ut som statister men nekar till det då jag frågar.
Cyklisterna cirklar runt, skrattar extra högt, skapar en stämning av vardagssurrealism medan några av dansarna balanserar över torget som vore de skywalkers på en slak lina över Manhattans skyskrapor i New York. Snart följer vi i publiken några dansare som smyger över till andra sidan gatan liksom för att gömma oss undan en osynlig fara, buskar, häck och träd börjar skaka igen, skrik hörs (medan folk som bor i husen står i fönstren och förvånat tittar ut). Så nära vardagen brukar dans-och performance- föreställningar sällan befinna sig.
En dansare hoppar upp på en rund stock som avgränsar gatan gentemot gräsmattan, det borde vara omöjligt att gå/röra sig över den, men han klarar av att dansa även i luften mellan stockarna, längs hela gatan- ytterligare en surrealistisk upplevelse i att gestalta begränsningar i stadens offentliga miljö.
På taket till en kiosk med mycket graffiti ställer sig en kvinnlig dansare med megafon. Hon får alla på torget att dansa och sjunga, samtidigt som en statist placerar ut massor med potatis i långa rader på trottoarerna runt om torget.
En manlig dansare dyker upp inuti en traditionell reklampelare och berättar historien om potatisåkern i Malmö, som var viktig för de fattiga i staden som behövde mat, men där man för några år sedan byggt dyra hus för en helt annan samhällsklass.
Medan publiken hela tiden flyttar sig för att hänga med i föreställningen samlas potatisen in, flyttas till torgets stora sandlåda där det står
barn,som kastar potatis efter potatis till dansare för att sättas ner i sanden och helst växa till ännu mer av rotfrukten.
Så blir Moving City med gruppen React! till lekfull road-movie genom en av Malmös fattiga men vackra stadsdelar som inger respekt, att ta staden i besittning/reclaim the city, alla tillsammans.
Snart skall Moving City med React! till Lund och Helsingborg med liknande dans-och performanceföreställningar,
någonting man inte bör missa.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser