Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Överraskande sinnesupplevelser på Dansmuseet

2018-06-13

Ge denna sinnen en lätt förskjutning, förvrid blicken i förhållande till jordens tyngdpunkt, förvirringen blir total vid endast 10 graders lutning.
Just nu finns det chans att utmana kropp och sinnen och uppleva rum i förhållande till tyngd och perception på ett alldeles annorlunda vis. På Dansmuseet finns två rum uppställda, det ena med 10 graders lutning och det andra med hela 90 graders lutning, I det 90-graders-lutande rummet blir golvet till en vägg. Ur väggen skjuter det ut en pinnstol, men den kan du knappast sätta dig i, med mindre än att du surras fast där uppe i hörnet där stolen sticker ut från väggen likt en oanvändbar trofé.
Till råga på allt filmas dessa rum i realtid, och kamerabilden kalibreras så att det ser ut som om verkligen det 10-gradersvinklade respektive det lodräta golven egentligen var parallella med jordskorpan. Det känns rörande förvirrat på ett alldeles speciellt sätt när det går att se sig själv i kamerabilden på detta vridna vis.

I det ena rummet är du en märklig figur som en jättestor fluga som promenerar på tapeten, och i det andra, en riktigt vinglande udda och sned typ, som verkligen ska akta sig för att försöka gå rakt i förhållande till kamerabilden, för då trillar du omkull.

Den här sinnesupplevelsen är lite av lustiga huset, den måste upplevas. Utställningen som heter Balansakter finns att se Dansmuseet på Drottninggatan 17 fram till den 2 september.
I utställningen ingår dessutom filmerna Weightless och Longing to fly/Longing to fall, där dansare från Norrdans utforskar likartade rum, men också ett sandtag som erbjuder alla slags undflyende, lutande och bedrägliga underlag.

Men just denna teknik har tagits till speciella höjder av akrobaten Tobias Wegner som har skapat sin karaktär Leo, kring exakt samma idé. Cirkusartisten Tobias Wegner tog sin examen vid ESAC, École Supérieure des Arts du Cirque i Bryssel 2003 och var ursprungligen trampolin-akrobat, men har alltid enligt vad som står att läsa på hans webplats arbetat med olika projekt som binder ihop olika scenkonstnärliga genrer som dans, teater, cirkus och till och med opera. Han började utveckla sin karaktär Leo år 2010 och showen lanserades på Edinburgh Fringe Festival 2011 där den väckte stor sensation. Hans prisvinnande show turnerar världen över. Här finns mer information om honom och även en trailer av vad Leo kan göra i sitt 90-gradersvinklade rum
leo-show.com

Men han finns inte med i utställningen på Dansmuseet, för utställningen har istället skapats av arkitekt Erika Janunger.
Ta chansen att se dessa märkliga rum på Dansmuseet www.dansmuseet.se/sv/utstallningar/aktuell-utstallning/

Fler Nyheter

Annonser