Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Livsrum, förtryck och sårbarhet

2018-06-03

Fakta:

Namn: Generator
Koreografi: Edhem Jesenkovic, Sebastian Kloborg og Alessandro Sousa Pereira
Ensemble: Dansk Danseteater
Plats: Takkelloftet, Operaen, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk

Det var Dansk Danseteaters snart avgåede ledare, Tim Rushton, som härom året lancerede det koreografiska utvecklingsprojektet Generator. Ett mångårigt projekt, som syftar till att ge tre koreograftalanger möjligheter att utveckla sina konstnärliga ideer och individuella stil, och som lyckligtvis fortsätter under Pontus Lidbergs ledning av kompaniet.
Nu under den andra säsongen är det samma koreograf-trippel som förra året som har skapat Generator-programmets tre nya, välgjorda och vitt skilda verk.
Edhem Jesenkovic inleder med den stramt formade och rörande trion Do you like it?, vars titel ställer frågor om både det fysiska och mentala stadium man befinner sig på i livet. Men Jesenkovic, som kom till Skandinavien som flyktning från Bosnien-Hercegovina, ställer också frågor om var ”hem” egentligen är när man hela tiden är på väg. Och med raffinerad ljussättning som skapar rum i rummet, berör också den ekvilibristiska dansen fint gemenskap och individualitet, trygghet och desperation.
Sebastian Kloborg fortsätter i trion Outpost sin gestiska och teatrala stil från senaste året med autentiskt ljud och ljusdesign som viktiga och humoristiska medspelare. I den lite för långa koreografin får man den här gången uppleva tre dockliknande dansare, som söker sig bort från ett totalitärt och byråkratiskt universum som också kan ses som en bild av inkapslade känslor.
Rasande fint avslutas programmet med Alessandro Sousa Pereiras Kejser, där man upplever, hur tre maktfullkomliga, solbrända maktmänniskor mister greppet om makten och avslöjar all deras sårbarhed. Och som så ofta tidigare finns det otroliga rörelsekvaliteter i Sousa Pereiras flytande och organiska koreografiska språk.
De totalt nio medverkande dansarna visar, att Dansk Danseteater är ett kompani i absolut toppform. Och liksom härom året fortsätter Generator att producera gedigna, väl tillgängliga angelägna koreografier.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser