Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 december 2024

Parad för charmerande 175-åring

2018-05-27

I Sverige kallas inte sällan alla nöjesfält för Tivoli, normen för ett nöjesfält är helt enkelt Köpenhamns Tivoli, och nu passar denna charmerande köpenhamnska attraktion på att fylla inte mindre än 175 år. Torben Kastrup berättar här om dess historia.

Nöjesfälten är allt större vildare, finare och långt mer imponerande runtom i världen, men Tivoli i hjärtat av Köpenhamn lyckas fortfarande charmera sina besökare. Både turister och köpenhamnarna besöker ofta det gamla nöjesfältet, som är Danmarks mest besökta turistattraktion. En av anledningarna till Tivolis succé är naturligvis det ligger så centralt, men också det faktum att det inte bara bjuder på traditionella förlustelser som rutschbanor, karuseller, radiobilar, skyttebanor, spelbord och så vidare, men också en koncertsal med klassiska koncerter och balettföreställningar, en teater för revyer och kabareer, en stor och en liten scen för popmusik, ett ungdomsorkester och inte minst Pantomimeteatret, där den italienska commedia dell’arte traditionen fortfarande lever vidare. Dessutom kan gästerna läska sig med annat än fastfood och fatöl, för här finns ett stort antal restauranger att välja mellan. Slutligen är det också alla blommor som här verkar finnas i en vackrare och frodigare omfattning än någon annanstans.

I år firar Tivoli 175-års jubileum. Tisdag den 15 augusti 1843 klockan 16.00 öppnade den unge entreprenören Georg Carstensen sitt nöjesfält alldeles utanför Köpenhamn. Den höll öppet från kl 06.00 om morgenen till 23.30 på kvällen så att gästerna, kunde hinna tillbaka in genom stadsporten innan den låstes för natten. Den gången var Köpenhamn bara en liten stad på 130 000 invånare, men när Tivoli stängde för säsongen sju veckor senare, hade 178.475 människor besökt det. Tivoli var en succé ända från starten.

Sedan 1843 har Tivoli varje år erbjudit sin gäster attraktioner, koncerter och dansföreställningar för alla sorters smak. Men sommaren 1944 var man tvungna att stänga Tivoli eftersom den tyska ockupationsmakten bombade koncertsalen. inte bara den imponerande byggnaden i morisk Alhambra-stil lades i ruiner, men också hälften av den övriga nöjesparken raserades. Ockupationsmakten ville knäcka den danska motståndsrörelsen genom att bomba den mest högt älskade nationella klenoden. Själva Tivoli öppnade åter efter några få veckor, men konsertsalen som var Tivolis speciella och vackra särmärke, återuppbyggdes först 10 år senare, dessvärre i en helt annan och långt mer neutral stil.

De flesta danska scenkonstnärer och musiker har stått på en av Tivolis scener, där också många internationella konstnärer har uppträtt. Flera av världens främsta danskompanier har likaså gästat Tivoli. New York City Ballet, American Ballet Theatre, Dance Theatre of Harlem, Alvin Ailey American Dance Theatre, Martha Graham Dance Company, Royal Ballet från London och San Francisco Ballet för att bara nämna några av dem. Nu under jubileumssäsongen är det återigen New York City Ballet, som gästdansar i Tivolis koncertsal.
Tivoli har följt med sin tid, och har utvecklat sig vidare och attraherar fortsatt såväl gamla som unga och både köpenhamnare och turister. Säsongen har utvidgats, så att Tivoli numera inte bara är en sommarattraktion. Nu för tiden håller Tivoli även jul- och nyårsöppet, och när skolbarnen har höst- och vinterferie är det också öppet. Man har också tänkt på barnen under jubileumssäsongen som bjuder på en parad med 22 artister, som defilerar genom parken iförda kostymer som tematiserar Tivoli på olika vis. Här finns Harlekin, Columbine och Pjerrot i en rullande Pantomimeteater, och den så älskade danska tecknade seriefiguren Rasmus Klump (Rasmus Nalle i Sverige) har lämnat sitt hus vid Tivolisjön och kör med en kabriolet tillsammans med sin pelikan-vän Pelle. På ett vandrande bord sitter en kock och visar upp alla sina rätter, och en fräck påfågel springer omkring och retas. I bästa Oskar Schlemmer-stil är några av performerna utklädda som Tivoli-lamporna, kuplerna och olika byggnader. Även Walt Disney World Resort hyllar Tivolis 175-års jubileum genom att bidra med en paradvagn som en hyllning av den goda vänskapen och samarbetet nöjesparker emellan. Walt Disney besökte själv Tivoli och inspirerades av detta till att starta sin egen nöjespark Disneyland i USA 1955.
Georg Carstensen öppnade sin nöjespark utanför Köpenhamns stadsportar, där det på den tiden fanns gott om plats, men numera när hela staden har växt ligger Tivoli inklämt mellan Rådhuspladsen, Glyptoteket, Hovedbanegården och Arne Jacobsens modernistiska Hotel Royal. Det finns alltså ingen plats för att utvidga Tivoli, så när något nytt ska läggas till, måste något gammalt rivas. Det sortens ansiktslyftningar leder alltid till offentlig diskussion och kritik, men på detta sätt håller sig Tivoli vid liv – sin höga ålder till trots.

Jubilæumsparaden (Jubileumsparaden) kan upplevas måndag till torsdag kln 17.00. Lördag och söndag kl 18.00.

Fler Nyheter

Annonser