Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Dansen i fokus på Bibu!

2018-05-20

Barn och ungdomsteaterbiennalen Bibu har precis avslutats i Helsingborg. En festival full av spännande föreställningar där dans, teater, dockteater, talteater och till och med nycirkus blandas och ges i en omfattning som får hela stan att vibrera av scenkonst och festivaldeltagare att genomkorsa kvarter och blommande parker med sina brandgula, Bibu-tygkassar över axeln.
Under biennalfesten som hölls på en av Helsingborgs yttersta hamnpirar, Parapeten, kunde alla till det stora skådespel som solnedgången över Öresund bjöd på applådera när den avgående Danschefen på Norrdans Mira Helenius Martinsson fick Danspriset 2018. Ett pris instiftat av Samarbetsrådet för regional dansutveckling (SrD) som Sveriges regionala danskonsulenter och dansutvecklare valt att just dela ut vartannat år i samband med BiBu-biennalen. Mira Helenius Martinsson fick sitt fina pris med motiveringen:
”I kategorin Konstnärlig utveckling ges Danspriset 2018 till Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans för att under drygt 10 år utvecklat Norrdans till ett danskompani i världsklass samtidigt som en stark förankring i närmiljön Härnösand och Västernorrland funnits. Med ett nyskapande tänk och hög konstnärlig kvalitet beställs originalverk för Norrdans som utan att kompromissa spelas för såväl barn och unga som vuxna.”
Se vidare SrD:s hemsida: www.regionaldansutveckling.se
Den svenska grenen av den internationella organisationen för barn och ungdomsteater ASSITEJ – International Association of Theatre for Children and Young People, delade också ut sitt Prix d’Assitej 2017 på Bibus biennalfest, och det gick till Juck, dansgruppen som visade sitt bejublade verk Juck redan på Bibu-biennalen 2016, som dessutom framgångsrikt visats världen över sedan 2013 och motiveringen till priset låter så här: ”Som ett segertåg har denna rörelse, i dubbel bemärkelse, dragit fram och gjort avtryck, stampat liv och skakat om. Med lika delar konst och aktivism sätter gruppen fokus på vems och vilka kroppar som får göra vad. Är det en lek med förväntningar, en provokation eller ett samtal? I en tid av motstånd och uppror mot patriarkal tradition är scenkonsten för unga en vital kraft, vilket pristagarna starkt förmedlar till sin publik. Det är i mötet mellan publik och utövare som känslan av JUCK uppstår.”
Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2017 delades ut till En annan värld på Malmö stadsteater i regi av Sara Cronberg med motiveringen ”På ett snillrikt och lekfullt sätt görs teckningar ritade av nyanlända barn till både scenografi och medspelare i detta starkt visuella äventyr om rädsla, ensamhet och vänskap. Med animationer och ljuddesign växer en annan värld fram ur det vita scenrummet – en som fångar både fantasins väsen och barnets demoner.”
Se vidare www.teaterkritiker.se
samt www.malmostadsteater.se/arkiv/t-studion-1718/en-annan-varld-skolfst

Se även www.bibu.se

Fler Nyheter

Annonser