Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 17 april 2021

Carina Ari medaljen till Roine Söderlundh

2018-05-18

Koreografen, regissören och pedagogen Roine Söderlund förärades vid gårdagens högtid i Kungliga Operan guldfoajé Carina Ari medaljen med motiveringen:
”Sedan mer än 30 år en stark och inspirerande kraft för danskonsten i Sverige, med tonvikt på showdansen. Med innerlig passion och fantastiskt driv lockar han nya generationer musikalartister till Sveriges största scener. Med föreställningar som ,West Side Story, Sound of Music Singin´in the Rain, Chicago och Billy Elliot har han skapat föreställningar i världsklass som förmedlar MGM-erans stil ända in i vårt 2000-tal.
Med sitt outtröttliga arbete som lärare och konstnärlig ledare för många dansskolor förmedlar Roine Söderlundh dansens magiska kraft till en stor publik och till morgondagens dansstjärnor.”
Roine Söderlundh, är bland annat utbildad vid Balettakademin i Stockholm. Bakom sig har han inte mindre än tio nomineringar till Guldmasken, som han också tilldelats fyra gånger för Bästa koreografi i West Side Story (1998), Showstoppers (2002), Grease (2005) och Singin’ in the rain (2007).

I Carina Ari stiftelsens medaljkommitté sitter Gunilla Jensen, dansskribent och dramaturg, Ana Laguna, professor och hovdansare samt Rennie Mirro, dansare och skådespelare

I samband med gårdagens medaljutdelning fick dessutom 16 unga dansare stipendier för vidare dansstudier. De är Felicia Andersson, Cassandra Arnmark, Matheus Bäckström, Samira Bethke, Esther Maria Bit-Narva, Jack Hartill, Emanuel Heimann Ippolito, Athena Bianca Jansson Nesti, Ninos Josef, Patrick Karlström, Dante Lagercrantz, David Lagerqvist, Isabella Larsson, Auguste Marmus, Wilma Randler och Mani Samawi.

Carina Ari Stftelserna som årligen ut stipendier och hedersutmärkelsen Carina Ari medaljen är Sveriges största donator inom svensk dans. Den första som förärades medaljen var koreografen Birgit Cullberg 1961. Andra är exempelvis Michail Baryshnikov, Niklas Ek, Martha Graham, Pina Bausch och Virpi Pahkinen. Läs mer om donatrix och om alla medaljörer på www.carina.se

Fler Nyheter

Annonser