Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Törnrosa på Operan och Dansmuseet samtidigt

2018-05-14

Den mest nostalgiska baletten, fantasin om det sovande slottet, en fjärran tidslakun där den ursprungliga balettversionen 1890 i Sankt Petersburg alluderade på Ludvig XIV:s gamla hovbalett. Detta tillsammans med en tysk folksaga, som ju brukade göra succé i balettform. Men sagan är äldre än bröderna Grimms version, för de fick den i sin tur från Charles Perraults Histoires ou contes du temps passé 1697 som på svenska brukar kallas för Gåsmors sagor. Men Perrault byggde i sin tur på en mycket mer drastisk italiensk saga av Giambattista Basile Solen, Månen och Talia en berättelse som nog inte skulle vara så lätt att skildra i balettform, eftersom den sovande prinsessan, blir med barn i sömnen med den unge prinsen på jakt i skogen, som sedermera lämnar den sovande skönheten som inte väcks till liv förrän hon i sömnen har fött sina bägge tvillingar Solen och Månen! Det är lätt att förstå varför bara halva sagan fick komma med i balettform, läs vidare hur det gick med sagan som till och med handlade om hot om kannibalism en.wikipedia.org/wiki/Sun,_Moon,_and_Talia
Men den som vill veta mer om själva arbetet bakom den senaste nyuppsättningen av Törnrosa i koreografi av Marcia Haydée som nyligen har haft nypremiär med Kungliga Baletten, kan komma till Dansmuseet onsdagen den 16 maj kl 18, då Operans balettchef Nicolas Le Riche delar med sig av hur repetionsarbetet med föreställningen har gått till.
Passa också på att se Dansmuseets utställning Törnrosa – saga, dans och drömmar med vackra kostymer från olika uppsättningar av Törnrosa, inte minst Ballets Russes på Alhambra Theatre i London, men då kallades den The Sleeping Princess, och var i koreografi av Nikolai Sergejev, och scenografi av Léon Bakst vars dräkter man alltså kan beundra på Dansmuseets utställning.
Enligt Wikipedia lär tsar Alexander III ha kallat till sig Tjajkovskij till den kejserliga logen efter urpremiären och yttrat att det var väldigt trevligt, något som tydligen irriterade Tjajkovskij, som hade förhoppningar om en mer översvallande kejserlig respons.

Läs vidare om En kväll med Törnrosa på Dansmuseet här www.dansmuseet.se/sv/verksamhet/

För övrigt är det familjevisning på söndagar kl 13 av Törnrosa – saga, dans och drömmar och läs även om det bokningsbara programmet Dansa en bok – Törnrosa. Läs mer här www.dansmuseet.se/sv/boka-visning/

Törnrosa dansas av Kungliga Baletten under våren ända fram till 9 juni och kommer sen igen under höstsäsongen: se vidare www.operan.se/repertoarsida/tornrosa/forestallningar/2018-05-23-1800/?from=https://www.operan.se/kalendariumsida/

Fler Nyheter

Annonser