Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Kirill Serebrennikov hyllas i Cannes

2018-05-10

Den ryske regissören Kirill Serebrennikov som sedan augusti i fjol suttit i husarrrest (Se Danstidningen 4/2017 sid 4) har trots detta kunnat få färdig sin film Leto (Sommar) om den ryska punklegenden Viktor Tsoi och filmen deltar nu via ombud i den 71:a filmfestivalen i Cannes. I samband med visningen igår som möttes av långa varma applåder vecklade det ryska produktionsteamet ut en banderoll med regissörens namn på trappan till festivalpalatset.
Dramadokumentären Leto är helt i svartvitt, för att ge mer eftertryck åt berättelsen om den underjordiska punklegenden Viktor Tsoi som betydde så mycket för den förändring som komma skulle.
I fjolårets Cannesfestival deltog Sererbrennikov med sin film Utjenik, Studenten, eller Le Disciple på franska. Filmen, som handlar om religiös fanatism, har retat gallfeber på den såväl religiösa som politiska makteliten i Ryssland och den deltog i Cannesfestivalens avdelning Un Certain regard och erhöll le Prix François Chalais. Det är möjligt att det är just denna film som är anledningen till Serebrennikovs fängslande, för de anklagelser om ekonomiska oegentligheter vid hans teater Gogol Center är mycket verklighetsfrämmande, knappast någon kulturellt verksam i Rysskland har varit så intensivt verksam och gjort så mycket för de kulturanslag han har fått, som KLirill Serebrennikom, som naturligtvis även har irriterat makthavarna med sin balett om Rudolf Nurejev, se vidare Danstidningen 6/2017. I slutscenen i den sovjetiska filmen Assa från 1987 sjunger Viktor Tsoi sin berömda sång Peremen (Förändring) tillsammans med eftertexterna, och scenen innan har han mötts av den sovjetiska byråkratins oförstånd inför en ung konstnär, men det är också spännande att se att en sådan såpass samhällskritisk film kunde produceras under Sovjetunionens sista år, då även Viktor Tsoi kunde ge utomhuskonserter för tusentals åskådare. Idag vittnar Serebrennikovs öde om en det allt kyligare kulturklimatet och hans husarrest har nu förlängts till och med 19 juni.
Se Viktor Tsoi sjunga här, men först ett antal löjliga frågor till de unga musikerna:
www.youtube.com/watch?v=V8ZgrGz86Xw&feature=player_embedded

Se vidare artikeln i Franska versionen av Huffington Post om händelserna vid visningen av filmen Leto www.huffingtonpost.fr/2018/05/09/festival-de-cannes-hommages-appuyes-a-kirill-serebrennikov-absent-car-assigne-a-residence-en-russie_a_23431183/

Fler Nyheter

Annonser