Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

Urban Connection 9 – 12 maj på Dansens Hus

2018-05-06

Snart är det dags igen för Stockholms enda årliga dansfestival, Urban Connection där årets program bjuder på butch realness, kung fu samt samhällsdebatt inklusive den som handlar om klimatpåverkan. Under Urban Connections två första kvällar visas Tove Rådmark och Linnéa Sonkas Unvolution son vill varna för den hotande miljömiljökatastrofen, och hylla planeten Jorden via ett verk som inledningsvis handlar om en levande, sinnlig och porlande naturupplevelse, men som varnar för den hotande dystopiska framtiden.
Ja, olika samhällsintressen står på spel, och kring det filosofiska begreppet Konflikt har istället Ida ”Inxi” Holmlund och Alexandr ”Sashdilla” Antochvili skapat verket Konflikt som enligt pressmeddelandet är ”en våldsförebyggande föreställning med inspiration från både kung fu och battles.”
Det handlar alltså om att självförsvarskonsterna kan utgöra ett kreativt sätt att lösa konflikter. Föreställningen visas på Lilla scen 11 och 12 maj 20.30.
På Stora scen visas istället under samma kvällar Ambra Succis Lyssna. Ambra vill sätta fokus på den ofattliga tragedi att inte mindre än 42 människor sköts ihjäl i Sverige under fjolåret. De flesta på en allmän plats.
Rinkebyboende Ambra Succi har många av de problem som påverkar det dödliga våldet inpå bara husknuten. Tillsammans med dansarna Farzad Ahmed, Rebecca Livaniou, Danielle Lundgren, Jennifer Ellen Pacaanas och Nathalie Ifter Salomonsson och inte minst tillsammans med sångerskan Kristin Amparo med låten Jag står inte ut, sätts ljus på denna dystra samhälleliga utveckling.
Under Urban Connections två första källar visar Sofia Södergård upp sitt alter ego Qarl Qunt. Föreställningen Slick är enligt pressmeddelandet: ”en crossoverföreställning mitt emellan kabaré och performance. Genom dansstilarna voguing och waacking levereras butch realness som utmanar det stereotypt maskulina och feminina.”
Ytterligare ett verk för Lilla Scenen som visas de två första dagarna är Matilda Flebergs Outlive. Tillsammans med pop-hybridgruppen Vaz och dansarna Lisa Arnold, Kevin Foo, Mia Hellberg, Milena Jacuniak, Fanny Svensson, Marco Wihlborg och Martin Wallin utforskas den mänskliga flockmentaliteten och hur den kan anpassa sig till det moderna samhällslivet: ”Vad händer när man går emot sina instinkter? Och vilka åtgärder krävs för att överleva med det moderna samhällets förutsättningar?”
Den franska dansaren och koreografen Linda Hayfords Shapeshifting visas på Lilla Scenen 11 och 12 maj kl 18. Ett starkt och personligt solo med inslag av popping, hip hop och house och skapat i samarbete med kompositören Abraham Diallo.
Läs mer om Urban Connection på Dansens Hus hemsida dansenshus.se/urbanconnection/

Fler Nyheter

Annonser