Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Boliviansk Ruphay, jamaikansk dancehall och dans till skydd för planeten Jorden

2018-05-05

Det är i förorten det skojiga händer. I eftermiddags korades tre grupper av 12 i Stockholmsfinalen av koreografitävlingen Danskarusellen i Tumba, 20 minuters pedeltågsresa söder om centrala Stockholm.
Alla grupper var förstås fantastiska och visade på bredd och engagemang, uttagningen av grupper har också skett med hänsyn till att få spridning på olika dansstilar, förklarade konferenciern inför ett startfält där hip hop modern dans, folklore, integrerad dans mellan rullstolsburna och andra dansare ingick. Detta tredje turnéstopp hade föregåtts av två tidigare i på Arena Satelliten i Sollentuna 24 mars och på Huset i Huddinge 14/4, där såväl publiken genom omröstning och de tre coacherna som har följt gruppernas turné i förorterna hade förberett uttagningen.
Därför blev det inte någon direkt överraskning att det blev The Flow från Sollentuna som togs ut för sin miljömedvetna dans med budskap om att vi inte får förstöra vår egen planet Jorden, bland annat via olika dansstilar för att illustrera de fyra elementen luft, eld, vatten och slutligen Jord.
Den andra vinnaren hade också hunnit utmärka sig vid de tidigare turnéstoppen, Divine Dancers uppfinningsrika Dancehall med en hel del akrobatiska finesser imponerade.
Dessutom fick den Bolivianska folkloregruppen Ryphay Stockholm ett hedersomnämnande, deras färgglada bolivianska rytmer i kostymer som kunde tävla med toreadordräkter, värmde verkligen, och fascinerande var också att den tre man starka gruppen bestod av en pappa och hans två söner. Dessvärre finns det ingen plats för dem på finalen på Nöjesfabriken, Karlstad 26 maj, endast två grupper från varje region ges möjlighet att delta.
Stämningen kring hela arrangemanget på den i stort sett fullsatta Tumbascenen i Botkyrka var fantastisk och i foajén dansade minsta barn som precis lärt sig att gå.
Det är återigen dags att anmäla sig till nästa års Danskarusell. Alla är välkomna men Studiefrämjandet rekommenderar att deltagare ska vara minst 13 år. Följande information finns på Danskarusellens hemsid: ”Danskarusellen inleds med ett stort uppträdande i varje distrikt där alla deltagare är med. Det kallas Katapulten och är startskottet för säsongen.
Efter Katapulten arrangeras ett antal uppträdanden inom distriktet, de kallas Turnéstopp. Några av dansgrupperna går sedan vidare till en Distriktsfestival. Där utses vilka som ska representera distriktet i den gemensamma turnéavslutningen.
Turnéstoppen sker både på stora och små scener. Ibland litet och intimt, du kommer nära din publik. En annan gång stor scen med mycket teknik och större utmaning att trollbinda dina fans. En lär sig mer när det är olika tror vi.”

Läs vidare om Danskarusellen på www.livekarusellen.se/danskarusellen/om-oss/

Fler Nyheter

Annonser