Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Malmö börjar fira Dansens dag redan den 28 april

2018-04-27

Den internationella Dansdagen den 29 april instiftades 1982 av International Dance Committee ITI-UNESCO.
Ett datum som uppmärksammar förnyaren av balettkonsten Jean-Georges Noverres födelsedag år 1727, med syftet att med dansens magiska kraft föra samman människor över olika politiskt-kulturellt-etniska gränser.
I Skåne har Dansens Dag firats varje år i slutet av april sedan 1990 och de senaste nio åren har en dansturné med utökat firande hållits runtom i Skåne med verk utvalda av Skånes Danskollegium, som består av representanter från Dansstationen, Skånes Dansteater, Danscentrum Syd och Memory Wax. Dansstationen koordinerar denna turné mellan olika skånska städer.
På Stortorget i Malmö nu på lördag den 28 april kommer ett mångfacetterat program visas gratis för alla som kommer till torget. Det börjar redan klockan 11.00 med verket Gryning eller Dawn av och med Love Hellgren och Kyrie Oda. Det är en duett med utgångspunkt i berättelsen om den japanska diplomat i Litauen som under andra världskriget hjälpte judiska flyktingar.
Nästa programpunkt klockan 11.30 består av ett utdrag ur Graham Adeys Not Visible/Visible, ett solo som framförs av Omar Kahlil från Palestina och handlar om hans flykt från ett fängelse i Syrien.
Mellan klockan 12 och 13 blir det ett blandat dansprogram med många olika dansgrupper i stilar som tango, street, funk, zouk och balett med dansare från åtta år och uppåt. Tio olika program i kort format blir till en imponerande mosaik av danskonstens olika former och uttryck denna Dansens Dag då hela Stortorget i Malmö kommer att röra sig i olika takter, hela tiden. Här är listan för aktiviteter på Stortorget mellan 12-15.
12.05: Aktiv ungdom 1:Dance Fusion 10-13-åringar,koreografi Mikaela Berglund
12.10: Hip-hop 8-10-åringar, koreografi My Hertzberg
12.15: Irave, Frida Schooner
12.20: Ana Tejera, killar 9-10 år
12.25: Ana Catalan, Tangostudio 1
12.30: Aktiv Ungdom 2: Street Dance 10-13 år,koroegrafi Rakel Lundström
12.35: Paulina Rosson, magdansshowgruppen Jannah
12.40: Tangostudio 2
12.45: Step up, Lomma
12.50: Arnbergs dansstudio

I samband med Dansens Dag visas Dance for me klockan 18.00 på Dansstationen/Palladium i Malmö. Ett verk av och med en isländsk 50-årig familjefar, Brogan Davison, som förverkligar sin idé att stå på en scen med hjälp av sin uppmuntrande svärdotter, men för att se detta måste man köpa en biljett, se vidare
dansstationen.nu/sv/28-april-dance-brogan-davison/

Ingela Brovik

Fler Nyheter

Annonser