Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Kuopio Dansfestival snart för 49:e gången

2018-04-25

Kuopio Dansfestival drar i år igång den 13-20 juni när försommaren i Savolax står i sin fagraste blom. Det är ett väl inoljat festivalmaskineri som för sjuttonde gången drar igång med Jorma Uotionen som konstnärlig ledare, men bara i två år till, för festivalen årgång 2020, när den äger rum för femtioförsta gången, kommer istället att ledans av den 32-årige koreografen och dansaren Riku Lehtopolku. Bland 14 ansökningar kokade det ner till att bli Riku Lehtopolku som får ta över den konstnärliga ledningen för en av Europas allra äldsta dansfestivaler. Lehtopolku har vid många tillfällen samarbetat med Jorma Uotinen i Pori Dance Company där Riku Lehtopolku annars är verksam. Han har också dykt upp i verk av Tero Saarinen, Marjo Kuusela, Susanna Leinonen och Carl Knif och har också haft många internationella uppdrag. Men den som då tror att valet av den nya konstnärlige ledaren är Jorma Uotinens, tror fel. Jorma Uotinen har överhuvudtaget inte deltagit i rekryteringsprocessen, försäkrar festivalens administrativa chef Anna Pitkänen, som understryker att den nya ledaren är festivalstyrelsens eget val.
För att garantera kontinuiteten sitter både Anna Pitkänen och Sirpa Miettinen kvar i ledningen av festivalen.
Om sin kommande roll säger Lehtopolku i festivalens pressmeddelande att han i framtiden vill driva Kuopiofestivalen vidare med en fortsatt internationell inriktning på samtida dans, men han vill även att dansen samverkar med andra konstarter och ta den vidare ut på andra scener.
Vad som hitintills varit speciellt med Kuopio Dansfetsival är dess bredd mellan såväl populärt som avantgardistiskt. Här finns kort sagt något för alla smaker att se, och även för alla slags plånböcker, eftersom festivalen också bjuder på många gratisarrangemang på Kuopios Salutorg.
I år ger Les Ballets Jazz de Montréal med bland annat en koreografi av Annabelle Lopez, Dance Me till musik av Leonard Cohen, Det blir förstås en traditionsenlig Dansgala, med ett omväxlande program. Koreografen Marie Chouinards kompani ger hennes verk inspirerat av konstnären Hieronymus Boschs berömda målning Lustarnas trädgård, The Garden of Earthly Delights. Ett urval skandinaviska koreografer finns också med på festivalen. Från Sverige deltar Helena Franzen med sitt solo Extended och från Finland visar Carl Knif At Once In Helsinki. Andra deltagande finska koreografer är Simo Heiskanen med verket Herra Hillon hämmennys (Fru Hills förvirring) och Jarkko Mandelin med Beneth a Falling Sky. Den sistnämnda dansas av Salzburg Experimental Academy of Dance som också ger Is This It i koreografi av Lali Ayguadé samt Sound of the Trap av Cecilia Bengolea
Som vanligt visar även dansskolor från hela Finland och även vissa inbjudna från utlandet upp sina koreografier i programmet Dansskolor på scenen, som varar i flera eftermiddagar under festivalveckan. Dessutom hålls alla slags danskurser runtom i alla studior och skolor i Kuopio som lockar mängder av deltagare. Här kan du förbättra kunskaperna i allt från klassiska till populära dansformer. Festivalprogrammet på scenen får en raffinerad avslutning med den kinesiska folkdansgruppen Shanghai Empire East Culture Group.

Se vidare www.kuopiodancefestival.fi/en/home

Fler Nyheter

Annonser