Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Virtuellt och reellt om vartannat på Operan under kulturnatten

2018-04-21

Ikväll under Stockholms kulturnatt händer många ovanliga saker runtom i stadslandskapet. Och kulturnatten på Operan bjuder på många sällan skådade attraktioner. Chansen finns nämligen att få bevittna en föreställning i tredimensionell form fastän dansarna inte alls är där! Sharon Eyals verk Half Life visas med dansare som går igen från inspelningstillfället i höstas med VR-teknik och den som tittar på inspelningen med VR-glasögon kommer att kunna känna sig som om de bevittnade en riktig föreställning. Det är dock bara en kort smakbit av verket som kan ses kl 18.00–23.00
, under drop in-tider. Insläppet sker invid högra garderoben på 1:a parkett
En annan ovanlig uppvisning gör Operans scenarbetare så kallad i IRL, det vill säga In Real Life, kort sagt de jobbar på som vanligt. Det ovanliga är att besökarna under kulturnatten får titta på när de river en scen från operan Tosca som spelats kl 15. Detta ögonblick att titta in bakom de vanligtvis skyddade områdena i den stora magiska maskin som Operan utgör äger rum kl 18-19.
Redan i operans entre kan besökare under kulturnatten njuta av Kungliga Hovkapellet som bjuder på stråkkvartettmusik under två speltillfällen, nämligen 18.20–19.20, 22.00–23.00.
Högre upp i huset bjuds det på balettduetter ur Kungliga Balettens repertoar under följande tider: 19.00–19.05, 19.30–19.35, 20.00–20.05
På stora scenen bjuder istället operans sångare på hits ur repertoaren 19.45–20.15, 20.45–21.15
Och när dansarna dragit sig tillbaka från Guldfoajen invaderas den istället av solister ur Kungliga Operans kör med pianister som bjuder på minikonserter, eller så kallad Opera-Popup: 20.30–21.00, 21.30–22.00, 22.30–23.00
Sen blir det ännu mer attraktioner i form av film nämligen så kallad Vampyrbio kl 18.00–23.00 i Christinarummet. Närmane bestämt en ”bakom kulisserna”-dokumentär från 2017 av SVT om teamet bakom operasuccén Dracula.
Men den stora filmvisningen sker 21.30–23.00 på Stora scenen där Alexander Ekmans En midsommarnattsdröm visas.
Allt som sker här är gratis, men till VR-visningen behöver man förhandsboka
www.operan.se/repertoarsida/kulturnatt-pa-operan/forestallningar/2018-04-21-1800/?from=https://www.operan.se/kalendariumsida/

Denna VR-visning lär vara något alldeles särskilt:
”Vad som förhöjer vår produktion är att vi från början har utgått ifrån koreografin. Vi sätter inte upp en kamera på distans och filmar dokumentärt, utan deltar i dansen på nära håll. Vi testar inte det nya mediet – vi använder det på hög nivå och tänjer gränserna”, säger Operans projektledare Sebastian Lönberg.
Det innebär att betraktaren omsluts av verket och ser vinklar av det som annars inte skulle ses från publikplatserna på en vanlig tittskåpsteaterscen.
Sen är verket Half Life överhuvudtaget något som inte ska missas:
Presscitat: ”Half Life är en rik gåva till publiken och Kungliga Baletten, ett stycke komplex gruppdynamik av laddat liv”, skrev SvD:s Anna Ångström (17/2) i samband med att föreställningen hade premiär på Operans stora scen, medan Örjan Abrahamsson i DN (20/2) hyllade ett verk med ”eruptiv kraft”

Så här såg det ut i höstas när verket Half Life spelades in i Virtual Reality-teknik.
www.youtube.com/watch?v=l1j9h5o5EMc

Och här är ytterligare en filmsnutt från inspelningen

www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=CMpsiqzzDog

Men Stockholm är fullt av attraktioner under kulturnatten, se vidare kulturnattstockholm.se

Fler Nyheter

Annonser