Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

En hemvändande kosmopolit tar över Norrdans

2018-04-20

”Tillbaka igen hem hem till lilla Härnösand…” för nu kommer Härnösandsgrabben Martin Forsberg tillbaka och tar över det kompani som hjälpte honom att få upp ögonen för dansen. Dessutom startade han sin utbildning inom dansen på Härnösands folkhögskolas dåvarande danshandledarlinje, innan han gick vidare till Laban Center i London och Den Danske Scenkunstskole i Köpenhamn, där Martin tills nu har haft sin bas. Under tiden har hans egen hemstad fått en speciell kosmopolitisk prägel, inte minst tack varit Norrdans, som under Mira Helenius ledarskap har haft hela världen som arbetsfält, och så lär det nog fortsätta att bli, eftersom Martin är en visionär koreograf som turnerat mycket med sina egna dansare. I Norrdans pressmeddelande säger han bland annat:
– För mig erbjuder dans ett slags mentalt frirum för publiken och det finns något otroligt vackert i det. Ibland säger vuxna att de inte ”förstår dans”. Barn har nödvändigtvis inte det perspektivet – de förstår på ett intuitivt sätt. Dans erbjuder mångfald och blir meningsfullt och existentiellt i sitt ickeverbala uttryck. Dansen skapar närvaro tillsammans med sin publik, säger Martin Forsberg om kompaniet som han har följt och arbetat med under hela sin danskarriär:
– Jag känner mig priviligierad som får vara en del av ett team med extremt engagerade medarbetarna, säger han.
Och alla i Norrdans känner Martin väl, för kompaniet har han under årens lopp koreograferat verken: Vi är vädret, AB3 och Doppelgänger.
AB3 är ett mycket dynamiskt mystisk och slitstarkt verk som ständigt dansas, senast sent i november i Sankt Petersburg när Norrdans var ute på en av sina många turneer.
Den 1 augusti tar Martin Forsberg över efter Mira Helenius Martinsson, som enligt Norrdans pressmeddelande går vidare till nya uppdrag.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser