Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 25 september 2023

Vilset kärlekssökande ung man

2018-04-17

Fakta:

Koreografi: Palle Granhøj i samarbete med dansarna
Ensemble: Granhøj Dans
Plats: Teaterøen, Köpenhamn
» http://www.granhoj.dk

I Palle Granhøjs ny föreställning Love you…..not forever! är det en ung mans kärleksliv levt gennem en mobiltelefon, som står i fokus. Ett i grund och botten ensamt och distanserat liv i ett virtuelt universum, där det självklart kostar pengar att företa sig vilken handling som helst i spelet om att komme nära inpå en avklädd kvinnokropp, och vad han tror är kärlek.
Titeln, Love you ….. not forever! var ursprungligen tänkt som en sarkastisk hälsning till Aarhus och Europæisk Kulturhovedstad 2017, där Palle Granhøj skulle ha gjort en danseforestilling efter Susanne Biers film Elsker dig for evigt. Men efter 27 år som flaggskepp för scenkonsten i Aarhus upphörde Granhøj Dans vid slutet av 2016 definitivt med att producera dans i Aarhus, därför att Palle Granhøj inte kunne få det önskade beskedet från kommunen om kompaniets ekonomiska framtid. Och som Love you ….. not forever! nu har format sig, refererer titeln till en slags kärlek, där evigheten långt ifrån är målet.
Det är svårt att inte känna medlidande med den unga mannen gestaltad av den mycket charmerande ungarske Aron Darabont, som gärna dansar till Bruno Mars’ That’s what I like, när han zapper runt mellan diverse musiknummer. Och den sköna ekvilibristiska ungarske dansaren är väl lämpat att gå in i föreställningens roll av osäker och identitetssökande ung man.
Typiskt för Palle Granhøj är föreställningen mycket enkelt, men effektfult iscensatt. På en skärm på högra sidan av scenen, som liknar en stor mobiltelefon, kan publiken följa den unge mannens sms-meddelanden, foton och lek med videoinspelningar. Och Palle Granhøj, som alltid arbetar med obstruktion i sina föreställningar, använder i den här föreställningen just mobiltelefonen som en obstruktion för inte bara dansen, men hela livet.(Palle Granhøjs teknik heter just obstruktionsteknik det handlar om att han arbetar med motstånd eller hinder, att han förhindrar rörelserna övers. anm.).
Förutom Aron Darabont medverkar fyra andre fina dansare (Sophia Pintzou, Mikolaj Karczewski, Laszlo Fulop och Gabriella Bacsó) live på scenen. De illuderer virtuella figurer i mobiltelefon-spelet, där de blir insända för att utmana den unge mannen i olika danssituationer, som han spelar in med mobiltelefonen. Det ger upphov till några riktigt fina och skojiga imitationsscener och selfiesinspelningar. Men scenerna med de fyra dansarna avslöjar också den unge mannens brist på förmåga att skilja på den reella och den virtuella världen.
I slutet av föreställningen byggs det utt en riktig utpressningssituation för den unge mannen i spelet om att få klä av en kvinna, inklusive sig själv. Och kanske är Palle Granhøj lite inspirerad av den i Danmark just nu aktuella konflikt gällande delning av en sexvideo, där med än 1000 ungdomar är inblandade.
Man kan inte säga annat än att Love you ….. not forever! på många sätt drabbar vår tids tendenser och är en mycket lämplig föreställning att presentera för en ung publik.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser