Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Kärlekens svåra prövningar

2018-03-22

Fakta:

Namn: Again
Koreografi: Ina Christel Johannessen
Musik: Marcus Fjellström
Ensemble: Zero Visibility Corp
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.zerovisibility.no

De sista tjugo minuterna kommer som en räddning. Kompositionen, dansarna och de vingliga, bångliga murarna av ”krusat” wellpapper används äntligen i samklang med varandra och med Marcus Fjellströms musik som finner en pumpande medaktiv puls.
Timmen dessförinnan ser tyvärr splittrad och vag ut. Verket heter Again, och om-och-om-igen-temat knådas. Gentagelsen, som Ibsen sa, om vi ska snakke norsk. Par av män och kvinnor finner varandra, slits isär och förenas på nytt i nya konstellationer, om och om igen. Smärtan som tangeras musikaliskt när inkråmet av en flygel trampas, gnids och rådbråkas kommer emellertid inte fram till dansarna, även om deras skicklighet är uppenbar.
Temat upprepning är riskabelt. Flödet av likartade situationer i en slags dansteater med utbytbara roller blir för ensartat. Ina Christel Johannessen är norsk samtidsdans största namn och har skapat koreografier för ansedda operahus och många andra. Men denna gång är det svårt att känna entusiasm, förrän sent omsider.
Först i de sista 15-20 minuterna byter verket fot. Den långa, böjande väggen av veckad, brun, wellpapp som nästan dansat huvudrollen, delas upp i sektioner som blir pelare. Bakom och runt pelarna uppstår pardans, som tydliggör problematiken mer effektivt. Vem är bakom, vem är framför, vem leder vem? Är alla utbytbara? Vem springer iväg med vem?
Slutscenen med en kvinnlig dansare som ”dör” av kärlekssmärta på ett bord blir talande. De andra dansarna stöttar, bär, flyttar, hjälper henne – men hon är som vingbruten, lealös. Till tonerna av I’m in love again, enkelt sjungen till dragspel, blir det en sårig bild av kärlekens värsta prövning.
I verkets sista sekunder reser hon sig dock, och stegar hastigt fram mot publiken innan ljuset släcks. Again! Igen! Allt kan börja om igen.

Föreställningen visas på Dansens Hus 21-22 mars.

Texten är även publicerad idag på Nya Scenbloggen margaretasörenson.se

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser