Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 21 februari 2024

När två människor möts

2018-03-14

Fakta:

Namn: Solitudes Duo
Koreografi: Daniel Léveillé
Musik: Johan Sebastian Bach, Pancrace Royer
Ensemble: Dansere : Mathieu Campeau, Ellen Furey, Esther Gaudette, Justin Gionet, Brianna Lombardo, Emmanuel Proulx och Simon Renaud, Ljus :Marc Parent, Kostymer: Geneviève Lizotte
Plats: Baltoppen LIVE
» https://baltoppenlive.dk

Det kanadensiska danskompaniet Daniel Léveillé gör en kort turné runtom i Danmark, till Aalborg, Odense, Aarhus och Baltoppen LIVE i Ballerup. Kompaniet Daniel Léveillé har tidigere besökt Danmark. 2010 gav de Crépuscule des océans på Baltoppen LIVE och 2014 gästspelade de i Dansehallerne med The Modesty of Iceberg. På den nuvarande turnén dansar de verket Solitudes Duo (2015), som är det hittills bästa verk, kompaniet har visat i Danmark. Och det säger faktisk inte så lite.
Det händer mycket på den kanadensisna dansscenen, vilket den danska danspubliken har kunnat bevittna under den här teatersäsongen. I höstas visade Teater Republique, den enastående föreställningen Battle Ground av och med den kanadensiska Louise Lecavalier. Hon var en fantastisk upplevelse, och nu är Daniel Léveillés här med sitt praktfulla dansverk Solitudes Duo. Verket består av sex vackra duetter dansade av sju framstående och urstarka dansare.
När herrarna dansar med varandra går de i närkamp med varandra på scenens uoplysta fyrkant, som påminner om en boxningsring. På denne kampplats visar de dans, som är inspirerad av kraftfull kickboxning, tung sumobrottning och långsam Tai Chi. Dansarnas duetter illustrerar kampsportens yin och yang av lidelse och njutning, men også lekens sprudlande glädje.
I duetterna, där kvinnor och män mötes, är det också krig, men inte så mycket en kamp för utmaniongens och kampens sak, utan mer en komfliktfylld kamp som både kyter ihop de båda två och stöter dem bort från varandra. Parförhållandet visas både som stöttande, tillits- och kärleksfullt, men även som desperat fastklamrande och frustrerande.
När de två kvinnorna sansar ihop blir koreografin mer gymnastisk, elegant och lyrisk. Deras armar viftar som insektsvingar och de balancerar på varandras kroppar som insekter i blommor, det är på en och samma gång härligt och muskulöst.
Daniel Léveillés koreografi är mycket kraftfull och i det närmaste akrobatisk med imponerande lyft och otroliga balanser, där dansarna bär varandra på skuldrorna, ryggen, i benen eller nacken. Daniel Léveillés koreografi är jättesvår och ytterst krävande, men även mycket musikalisk. Här består ljudsiden inte bara av märkliga dataljud eller en rytmbox, som bankar öronbedövande. Här spänner musiken från The Doors till klassiska verk spelade på spinett. Solitudes Duo är en mycket stor upplevelse, både som fysisk dansteater, och som psykologisk studie när det gäller parförhållanden människor emellan. Man kan bara hoppas att Baltoppen Live snart inviterer Daniel Léveillé tillbaka igen, även om kompaniet dessvärre inte är någon säker publikmagnet. Men de som iköper biljetter till Solitudes Duo får sig en riktig stor danseupplevelse.

13.-15. mars dansas föreställningen på Bora Bora i Århus.
Koreografi : Daniel Léveillé

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser