Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Nycirkusvärlden är allt annat än utopisk

2018-02-26

Sveriges Radios P1-program Kaliber publicerade idag ett undersökande reportage som avslöjar cynisk behandling av våldtäktsoffer inom såväl Cirkus Cirkör som Dans-och Cirkushögskolan DOCH.
Händelserna som delvis ägde rum för flera år sedan har uppdagats via #metoo-rörelsen, där två kvinnliga cirkuselever som avbrutit sina utbildningar på DOCH efter våldtäkter, uppdagade varandras historier. Den ena av dem våldtogs dessutom av en skolkamrat inom högskolans lokaler, men har inte lyckats bevisa sin historia. Istället uppmanades hon av skolan att delta i ett förnedrande möte med sin förrövare, som kom att leda till att hon gav upp sin studieplats på den eftertraktade utbildningen. Bägge flickorna är mycket missnöjda med hur de har blivit behandlade av Dans- och Cirkushögskolan, som gjorde mycket lite för att stödja dem.
Cirkuseleven som fått ett jobb under utbildningen hos Cirkör, där hennes förövare var kontraktsanställd, kunde däremot ställa sin förrövare inför rätta och han ådömdes så småningom två års fängelse. Men under utredningstiden kunde han arbeta kvar, dock inte längre med den pedagogiska verksamheten hos Cirkör. Såväl Cirkörs VD Anders Frennberg som konstnärliga ledaren Tilde Björfors säger dock till programmet Kalibers medarbetare att de ångrar att förrövaren fick fortsätta sitt arbete hos Cirkör under utredningstiden.

Programmet Cirkusen och våldtäkten finns för avlyssning på sverigesradio.se/sida/avsnitt/1026324?programid=1316

Cirkus Cirkör har publicerat ett dokument med åtgärdsprogram med anledning av de erfarenheter som gjorts efter #metoo och cirkusbranschens egen beteckning för denna rörelse #theshowisover
manegen.org/cirkus-cirkors-atgarder-med-anledning-av-metoo-och-theshowisover/

Fler Nyheter

Annonser