Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Årets första nummer av Danstidningen ute nu

2018-02-23

I årets första nummer uppmärksammas jubileumsprogrammet för Parisoperans balett – världens lästa kompani är också ett av världens modernaste, det visar den närmaste repertoaren som innehåller allt från balett till hip hop.
Danstidningen har besökt skolor och pratat med lärare och studerande samt besökt en teater som erbjuder residens. Kort sagt tittat på olika utbildningsvägar för scenkonstnärer. Det finns väldigt mycket att välja på men samtidigt kan det vara svårt att bli antagen. För att ta sig vidare krävs en egen inriktning och stark vilja och kraft att söka sig vidare till ett rätt sammanhang för möjlig utveckling.
#metoo-rörelsen – kollektiva negativa erfarenheter har skapat om landskapet! Ansvariga vid några teatrar berättar om det fortsatta #metoo-arbetet.
Kulturellt utbyte ger naturligtvis också hela branschen och dess publik ny näring. I år hade Djagilevfestivalen i Sankt Petersburg en speciell skandinavisk inriktning. Det är en festival som tar fasta på att sprida nyheter inom forskning och håller seminarier varje år.
Det var faktiskt en skandinav som var en viktig länk i utvecklandet av den klassiska ryska balettskolan. Christian Johanssons pedagogiska gärning var att till Ryssland föra vidare den franska stil som förvaltades hos Bournonville på Det Kongelige Teater, en stil som skulle bli fundamental för den ryska baletten.
Och arvet efter Bournonville på Det Kongelige Teater – hur förvaltas det idag? Väldigt illa, enligt Danstidningens medarbetare och recensent.
I Berlin låter Maxim-Gorki-Teater stadens immigranter iscensätta sina erfarenheter och kan därför presentera en mångfald av kunskap och lärdom som annars sällan kommer till tals.

Det bästa sättet att få tag på Danstidningen är att prenumerera, det görs lättast här www.danstidningen.se/prenumerera/

Fler Nyheter

Annonser