Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Parisoperan finar dubbeljubileum med fullmatad kommande säsong med allt från klassiskt till hip hop

2018-02-03

Parisoperan har avslöjat sitt mycket efterlängtade kommande program som firar tre och och ett halvt sekel av konstnärlig verksamhet! Såväl Mats Ek som Pontus Lidberg finns med på repertoaren, som handlar om att blanda alla tider.
Redan nu har operan i Paris avslöjat säsongen 2018-2019, för det är hög tid att berätta om de storskaliga festligheter som kommer att äga rum. Anledningen är att man firar ett dubbeljubileum av den parisiska institution under 2019. Nästa år är det nämligen 350-år sedan Ludvig XIV i Saint-Germain-en-Laye signerade det konstituerande brev som gav Pierre Perrin förtroendet att grunda Académie de Musique, som sedermera kom att bli Opéra national de Paris. Och som om detta inte vore nog är det också 30-årsjubileum för Opéra Bastille, som invigdes 13 juli 1989 av president François Mitterrand, det år man firade 200-årsjubileet av Franska Revolutionen. (*)
För att fira dubbeljubileet, innehåller höstsäsongen ett program fullpackat med föreställningar, masterclasses, events och konstutställningar, och bland dem en stor utställning med Degas verk och hans anknytning till Parisoperan, Degas à l’Opéra, den plats han kallade för sin ”mirakulösa verktygslåda”. Degas på operan kommer att visas på Musée d’Orsay från och med den 24 september 2019, till 19, 2020 innan den går vidare till Washington D.C.
Själva annonseringen av den kommande kommande säsongen den 29 januari var rubricerad Soirée exceptionnelle (En exceptionell kvällsföreställning) och var i sig ett stort arrangemang. Vanligtvis presenteras kommande program vid en presskonferens som äger rum dagtid. Den här gången visades istället på kvällstid utdrag ut föreställningar som smakprov på den kommande säsongen.En säsong som dels hedrar kompositörer, regissörer, sångare och koreografer som har präglat Parisoperans historia ”Vi måste kombinera ytterligheterna, såväl nutida verk som de verk som är en del av vår tradition”, underströk Stéphane Lissner, Parisoperans konstnärliga ledare. I publiken fanns, gäster, journalister, sponsorer, mecenater och delar av den yngre publiken, en lång rad konstnärer som den italienska teaterregissören Romeo Castellucci, den kanadensiske operaregissören Robert Carsen och den mycket applåderade Mats Ek, som berättade om sina kommande projekt. Det visades som mellanspel korta utdrag ur den kommande repertoaren som Indes Galantes av Jean Baptiste Lully, Académie de Musiques första konstnärliga ledare, Simon Boccanegra, Don Giovanni och Iolanta. Bland de dansinslag som visades fanns två mycket vackra pas de deuxer: Ett från Trois Gnossiennes i koreografi av Hans van Manen och dansat av Ludmila Pagliero och Hugo Marchand och ett från William Forsythe’s Blake Works I,en fascinerande duett dansas av Léonore Baulac och François Alu.

Både vågat och traditionellt
Vad dansprogrammet beträffar, råder det förväntansfull spänning över vilket nytt verk Mats Ek kommer att visa. Han som svurit på att inte göra mer koreografi: ”Med stigande ålder hade jag bestämt mig för att hoppa av ekorrhjulet och försöka göra annat. Emellertid ville jag, när jag redan tagit detta beslut, komma tillbaka och försöka igen. Men det var när du kontaktade mig”, sa den svenske maestron och vände sig under sin intervju på scenen till Aurélie Dupont, balettens konstnärliga ledare. ”Jag blev väldigt glad över att få det här erbjudandet.
Hans Bolero kommer att koreograferas till Maurice Ravels berömda musik medan verket Another Place skapas till Franz Liszts Sonata in B dur, ett enormt tekniskt utmanande verk som är ett av hans allra viktigaste. ”Sonata i B dur var färdig 1853 och tillägnades Robert Schuman. Hans fru Clara Schumann, en av 1800-talets allra skickligaste pianister kallade den blint buller, men det är ett buller som jag älskar och som även har övertygat publiken.”
Det nya Mats Ek programmet kommer att ges 22 juni till 14 juli 2019.
Några andra höjdpunkter inom den moderna dansen är Ohad Naharins Decadance som kommer att bli en del av Parisoperans repertoar, Pontus Lidbergs Les Noces till musik av Igor Stravinskij visas tillsammans med Faun av Sidi Larbi Cherkaoui till musik av Claude Debussy och Nitin Sawhney den 5 februari till 2 mars 2019. Det visas även ett nytt verk av den kanadensiska koreografen Crystal Pite den 26-28 oktober 2019. Tre koreografer från Netherlands Dance Theater gör en blandad afton: Paul Lightfoot, Sol León och Hans van Manen som visas i 18 april till 23 maj 2019. Den japanska bildkonstnären Hiroshi Sugimoto, en av vår tids namnkunnigaste fotografer kommer i samarbete med den italienska koreografen Alessio Silvestrin att visa At the Hawk’s Well. Partituret till föreställningen är av Ryoji Ikeda och kommer ges tillsammans med Blake Works av William Forsythe 20 september till 17 oktober 2019.
Helaftonsbaletter finns förstås också på menyn med återkomst av La Dame aux Camélias av John Neumeier och två verk av Rudolf Nureyev. Hans Svansjön, efter Marius Petipa, och hans version av Askungen där Nurejev omvandlar den klassiska sagan till ett filmprojekt i Hollywood-miljö. Det kommer också gästspel under jubileumssäsongen: Anne Teresa De Keersmaeker och hennes Rosas brukar vara ofta återkommande besökare men Martha Graham Dance Company har inte dansat på Palais Garnier på närapå 30 år.
Sist men inte minst kommer, Paris Operaakademi för första gången någonsin att visa upp ett hip hop battle, nämligen finalisterna i den berömda tävligen Juste Debout som kommer att beträda scenen i det gamla operahuset den 26 december. Vid samma tillfälle kommer även dansarna i Parisoperans balett att ge streetföreställningar till musik som är allt från elektronisk till barock. Utan tvekan skulle nog Ludvig XIV ha höjt på ögonbrynen.
Hela jubileumssäsongen finns på www.operadeparis.fr

Simona Gouchan

(*Startskottet för franska Revolutionen den 14 juli 1789 var erövringen av fängelset Bastiljen, 200 år senare invigdes alltså ett modernt operahus strax intill platsen för den gamla beryktade fängelseborgen, som bland annat hyste politiska fångar. övers. anm.)

Fler Nyheter

Annonser