Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Sinnrikt, sinnligt, roligt och nyfiket

2018-01-31

Fakta:

Namn: Kras, Ålder 5+ , Föreställningens längd 45 min
Regissör: Tilde Björfors
Ensemble: Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri
Plats: Dramaten, Tornrummet, Stockholm
» http://www.dramaten.se

Ibland blir ett och ett märkligt nog tre. Skådespelare som närmar sig nycirkus visar sig bli något mer än ett möte mellan två traditioner, och mycket mer äventyrligt. Spännande som på cirkus – riskerna, modet, utmaningen. Och spännande i meningen att roller, konster och tankar krokar i varandra och oväntat drar iväg mot stjärnorna.
Formatet är litet och fint: två skickliga aktörer på en liten scen. Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri skapar vant och träffsäkert, och som det ser ut bara för att det är så kul, miniroller för två vuxna barn i lektagen. En kaxig tjej som vill gunga högt, en liten kille som ordnar och fixar för omvärlden okända system. Det är roligt och nyfiket, och, simsalabim, är rollerna ombytta och flickan tvekar medan pojken djärvt klättrar på väggarna.
Tilde Björfors, vanligtvis Cirkus Cirkörs ledare och Sveriges nycirkusdrottning, har skapat det sinnrika och sinnliga verket Kras. Krasande ömtåligt som kristallglasen som pojken ordnar i stjärnbilder, krasande farligt som glaskrosset den modiga flickan går på.
Bland nycirkusfolket är Tilde Björfors ganska ensam om att framgångsrikt tvinna ihop cirkuskonster med teater, och senast till och med opera. Hennes regi av Satyagraha för Folkoperan gav henne bland annat Expressens teaterpris förra året. Dramatens vältränade duo Lorentzon-Khemiri har försetts med inte alltför avancerade cirkuskonster, som knyter ihop barnens gungor, kurragömma och magi med stjärnbilder och galaxer.
Den tudelade scenen i Tornrummet blir dubbelt så bra som den egentligen är i Fridjon Rafnssons kluriga scenografi. Utklädning, spökerier, luftakrobatik och balansakter studsar, som ofta hos Björfors, mellan att vara fiffiga metaforer och svettiga volter. Att kunna, att våga! Och att våga säga nej om man inte vill.
Kras är en rolig och spännande tankedikt; teatercirkus för kropp och knopp.

Recensionen är tidigare publicerad i Expressen 29 jan.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser