Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Passa på att gå på Late Night kväll på Dansens Hus

2018-01-25

Ikväll och vissa andra utvalda kvällar arrangerar Dansens Hus i Stockholm sitt nya koncept Late Night. Ja, helt nytt är det faktiskt inte, för det började redan hösten 2017, och den gången visade bland annat Viktor Fröjd sitt nya verk Nod tillsammans med dansarna Marika Peura, Christine Nypan på Dansens Hus lilla scen, och efteråt blev det DJ-set med towLie och Johannes Björhn i Lilla foajén. Viktor Fröjd är förresten med och arrangerar den nordiska plattformen till Juste Debout i Malmö 9-10 februari, se vidare nyheter här nedan.

Men ikväll blir det istället den svensk italienska koreografen Mirko Guido som visar sitt solo This is fiction//you are fiction too på Dansens Hus lilla scen och dessutom utlovas publiksamtal och plockmat efter föreställningen. Tanken är att skapa en förtrolig atmosfär för frågor och samtal som verket och annat i tiden kan väcka.
Enligt Dansens Hus pressmeddelande handlar Mirko Guidos nya verk om ”fiktion och verklighet i uppfattningen och tillblivelsen av jaget, och dess berättelser”. Och det är nog ett verk som kan väcka många nyfikna frågor, det nog inte helt fel att associera till Kafka och hans Josef K, eftersom även huvudpersonen i huvudpersonen i Mirko Guidos verk heter K och gestaltas av dansaren Kenneth Bruun som citerar egna och koreografens texter med blåmålade läppar, se vidare Dansens Hemsida där man också han hitta ett smakprov i form av en video
dansenshus.se/event/this-is-fiction-you-are-fiction-too/

Iden om att skapa riktig ”hygge”-stämning för att dröja sig kvar i Dansens Hus, handlar väl inte om att det är brist på caféer och klubbar i stan, men det kan ju vara trevligt att få chans att diskutera med just andra dansintresserade och just ikväll lärd et bli ett spännande eftersnack under ledning av dansrepetitören Anna Grip

Den som inte har tid med aftonens Late Night ikväll, har istället chans se en dansas konsert av en av Sveriges namnkunnigaste koreografer, nämligen Örjan Anderssons Alae den 26-27 januari, ett mycket spännande helaftonsverk med liveframförande av pianomusik av Beethoven framförd av konsertpianisten Per Tengstrand som kommer att spela Pianosonata i d-moll op. 31 nr. 2 även kallad Spöksonaten samt Pianosonat i Ass-dur op. 110 och Pianosonat f-moll op. 57 som brukar kallas Appassionata.
Det är med andra ord musik att verkligen ge sig hän till och Örjan Andersson har skapat för en trio av dansare där en av dem är är street- och voguefemmeartisten Ida ”Inxi” Holmlund, och de andra skickliga dansarna är Javier Perez och Paul Pui Wo.

Här kan man se prov på de rörelser som Beethoven och Örjar Andersson och dansarna har lockat fram i denna ovanliga och spännande kombination av konstnärliga krafter dansenshus.se/event/alae/

Fler Nyheter

Annonser