Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Svenska uttagningen till Juste Debout sker i Malmö den 9-10 februari

2018-01-24

Malmö blir i år nordisk plattform för uttagningen till Juste Debout i Paris. Uttagningen sker på Moriska Paviljongen i Folkets Park i Malmö och Malmö Stad satsar inte mindre än 500 000 kronor för att kunna arrangera Juste Debout Nordic. Detta har enligt ett pressmeddelande från Malmö stad att göra med stadens jämställdhetsmål:
”I rapporten Ung Livsstil som genomfördes under hösten 2015 framkommer det att Malmö stad inte lyckas få tjejer i högstadiet att delta i kultur- och fritidsaktiviteter i den utsträckning som krävs för att uppnå stadens jämställdhetsmål. I rapporten har dans lyfts fram som en av de aktiviteter som ungdomar i Malmö vill att staden ska satsa på.
– Därför gör gatukontoret tillsammans med fritidsförvaltningen en långsiktig satsning på dans som riktas till unga på högstadiet och i gymnasiet. Det görs för att öka utbudet av fritidsaktiviteter för i första hand tjejer, säger Erland Weerasinghe, chef för arrangemangsenheten på gatukontoret.
Arbetet har redan startat och innefattar workshops i streetdans där tjejer utbildas i ledarskap. Projektet kommer att pågå fram till Juste Debout Nordic i februari och därefter görs en utvärdering i förhoppning om att satsningen på dans kommer att fortsätta.
Som en del i detta projekt har Malmö stad bidragit med 500 000 kronor för att kunna arrangera Juste Debout Nordic. Tävlingen genomförs i samarbete med kulturföreningen Iver.
– Vi är så glada att vi får möjligheten att arrangera Juste Debout Nordic i Malmö. Det här kan vara det största som har hänt streetdansen i Skåne och vi är övertygade om att det gör att dansscenen utvecklas och växer. Projektet skulle inte vara möjligt utan Malmö stad och det lokala engagemanget från både näringsliv och föreningslivet. Vi är så taggade inför den här veckan, hela Malmö ska dansa!, säger Martin Rosén och Viktor Fröjd, projektledare från kulturföreningen Iver.”
Två svenskor som segrade i Juste Debout har skildrats den guldbaggebelönade dokumentären Martha & Niki. Martha Nabwire och Niki Tsappos segrade i Just Debout i hip hop i Paris 2010. Vid Juste Debout Nordic i Malmö kommer Niki att vara konferencier. Finalen till årets Juste Debout äger rum i Paris den 4 mars.
Som tävlande är det tillåtet att vara med på vilken som helst uttagning runtom i världen. Med andra ord deltar dansare från många håll i världen i den nordiska uttagningen. I Malmö har även momenten dancehall och showcase lagts till, detta då det finns många aktiva inom dansstilarna i Skåne.
Inför Juste Debout Nordic arrangeras Malmö Dance Week. Under en vecka presenteras ett program med workshops, pop up-träning, föreläsningar och filmvisning av Martha & Niki på olika platser i Malmö. Det blir även workshop där de internationella domarna i tävlingen undervisar.

Mer information och anmälan här justedeboutnordic.com

Fler Nyheter

Annonser