Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Danstidningen nr 6/2017 berättar om konst och aktivism: Artivism

2017-12-22

the world is burning and we keep on turning – det kan man läsa på de t-shirts som Ballet de Lorraines dansare bär i ett av verken skapade av ”5 Mystery choreographers”, vars identiteter inte avslöjas.
Hur är det med konsten i samhällslivet, vad hjälper det att skapa och dansa? Kan verkligen konstnärerna göra skillnad? Det har Florian Malzacher funderat över i sin innehållsrika essä Den symboliska och direkta styrkan i konst och aktivism, där han också ger exempel på konst och aktivism, så kallad Artivism.
Nyligen har Bolsjojteatern visat en föreställning som bevisar att en ärevördig institution även kan genomföra något som kan kallas artivistiskt. Premiären för baletten Nurejev är en seger för yttrandefriheten i Ryssland, den är ett steg i rätt riktning, men regissören bakom verket sitter fortfarande i husarrest och kunde inte medverka under den senaste repetitionsperioden.
Konst sprider idéer och förhållningssätt på många plan, även i direkta träningssammanhang, Östersunds folbollsklubb gick vidare från ett litet lag i bakvatten till att spela i Europaligan via olika konstprojekt och här berättar vi mer om deras arbete med koreografen Maria Nilsson Waller.
Metoo-rörelsen håller på att förändra samhällsklimatet. En koreograf som långt innan rörelsen startade länge har arbetat med den misogyna tradition som är invävd i gamla sagor är Typhanie D., som istället berättar bakvända sagor.
Hur ska balettsagor berättas så att det humana idéinnehållet når ut, utan att själva berättelsen förstörs och förytligas? Läs mer om den senaste uppsättningen av Raymonda på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser