Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Danstidningen 5/2017 om drivande krafterna bakom scenkonsterna

2017-10-31

vad är det som sätter igång konstnärerna? Och vad leder scenkonstlivet vidare? Idéer formas, sprids och nya konstverk skapas på olika scener och platser. Var finns det rum, verksamheter och marginaler för att upptäcka scenkonst? Att se, ta del av och kanske ägna sig åt?
Olika aktörer behövs inom scenkonsterna som pedagoger, nyskapande koreografer, eller de som ser till att koreografernas visioner förverkligas på golvet. Vi har pratat med en ”handelsresande i tyll och hö”, som sätter upp det koreografiska stjärnskottet Alexander Ekmans verk världen över.
Några som är med och ser till att nya skaror hittar fram till källorna är Nina Sire som leder de meningsskapande stegen för dansgrupper i olika åldrar i Strömstad Efter avslutad karriär på scenen ser Jonas Kåge till att dansande ungdomar får chansen att visa upp sig långt hemifrån via Stora Daldansen i Falun.
Cirkusartister utvecklar ofta unika förmågor, blir experter i sin genre och utvecklar ett personligt språk. Läraren i jonglering Ben Richter berättar om hemligheterna kring konstartens utveckling.
En koreograf som skapar i skärningspunkten mellan musik och dans är Anne Teresa de Keersmaeker. I hennes senaste verk styr Bach bokstavligen verket via sina cellosviter. En annan historisk mästare som de senaste åren inspirerat till ovanligt många scenkonstverk är Hieronymus Bosch – i oktober visades Marie Chouinards tolkning av hans verk på Dansens Hus i Stockholm.
Visionerna formas av de som går bortom allfarvägarna, vågar utmana, till och med sina liv, som Charles Tumwesigye och hans teatergrupp i Uganda på 1970-talet. Kirill Serebrennikov som utmanar ryska makthavare från sin teaterscen vid Gogol Center i Moskva. Serebrennikov har fått sin husarrest förlängd till 18 januari 2018. Frågan är bland annat hur det kommer att gå med den planerade premiären av hans balett Nurejev med Bolsjojteaterns balett, som enligt spelplanen ska äga rum den 9 december.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser