Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Lekfullt och annorlunda om manligt och kvinnligt

2017-10-01

Fakta:

Namn: Sissy Bomb
Koreografi: Martin Forsberg & Dansstationens Turnékompani
Musik: Tami T.
Ensemble: Dansstationens turnekompani, med Dansare & performersartister: Casper-Malte Augusta och Alex Alvina Chamberland
Plats: Dansstationen i Malmö, Urpremiär 27/9 2017
» http://www.dansstationen.nu

Ett rosa tält som ser ut att vara gjort av tyll, som en balettkjol, elegant som en gigantisk krinolin från 1700-talet, fylls av en publik från tolv år och uppåt inför föreställningen Sissy Bomb på Dansstationen i Malmö. På den bortre kanten av denna arenascen sitter de två dansarna och performanceartisterna Casper-Malte Augusta och Snorre Jeppe Hansen på scengolvet och diskuterar där det verbala övergår i fysisk diskussion om, till exempel ”I want bigger lips–people listen more”(?).
Samtidigt experimenterar de med ögonmake-up, utseende, kläder och andra identitetsskapande föremål med varierat, inkännande rörelsemönster, som tar oväntade vändningar.
Sissy Bomb är ett kollektivt, anti-pedagogiskt projekt om empowerment och frizoner för en ung publik,
som reagerar på mycket olika sätt. Några ler stort, nickar, hänger med, andra lutar sig tillbaka, fundersamt.
Föreställningen diskuterar, ifrågasätter och leker med begrepp som ”manligt”och ”kvinnligt”, färger som rosa (emot min association till böcker som ”Under det rosa täcket”).Med referenser till begrepp som radical softness och gender bending skapar föreställningen ett nyfiket, nytt förhållningssätt till identitet och tidsanda.
Kraftfullt och lättsamt gestaltar Casper- Malte Augusta och Snorre Jeppe Hansen detta ”no-man´s land” mellan lek och allvar, att hoppa i spagat (som i klassisk cancan) och att trippa fram som en Marilyn Monroe på höga klackar.
En infallsrik, lågmäld föreställning mot det traditionella samhällets mans-och kvinnoroller, som tycks vara på väg tillbaka runt om i världen, i en tid som präglas av förvirring, steg bakåt vad gäller politisk tidsanda och därmed könsroller.
”Why are people loveless?” frågar sig de två dansarna och räcker några hjärtformade ballonger till den unga publiken efter en berättelse om akvarium med stora fiskar som de gärna skulle vilja se.
En av dansarna slänger en massa kläder på scengolvet i en cirkel, plagg efter plagg , symboliskt byter han om, sätter sig ner, medan den andre lägger sitt huvud i hans knä, som för att få tröst, och säger: ”That´s companionship!”
Sissy Bomb blir till en mjuk, lyhörd provokation mot stereotyper av manligt och kvinnligt, gestaltad inuti det ordinarie samhället med referenser till popmusik och popkonst, lekfullt, annorlunda, med glimten i ögat.

Ingela Brovik
Malmö 2017-09-30

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser