Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Utsökt mättad rörelsekonst

2017-09-29

Fakta:

Namn: Yama – three bodies
Koreografi: Frauke (Carolina Lundblad)
Plats: Standverket, konsthallen på Marstrand
» https://stadsevent.se/goteborg/evenemang/skansen-lejonet/148423/frauke-och-tilliander-presenterar-yama-three-bodies/

Butohdansaren Frauke (Carolina Lundblad) går stadigt sin egen väg. Hennes verk närmar sig en form av visuell performance, där olika temperament av dans, scenografi, kostym, ljus, ljudeffekter och musik smälter samman till en helhet. Till arbetssättet hör även att uppsöka nya, ofta ovanliga spelplatser, som förstärker det suggestiva i Fraukes konst. För Yama – three bodies väljer hon råa, befästa rum. Premiären ägde rum i Standverket, konsthallen på Marstrand. I ett valv, regerat av mörker spelar Frauke på djupet. Ur en svart skugga vecklar en figur sakta ut sig i Johan Rödströms skimrande flöden av ljusprojektioner. Gerd Karlssons kostym förhöjer med eleganta snitt den visuella rikedomen och Andreas Tillianders elektroniska kompositioner lever i svindlande symbios med de övriga elementen. Allt lyfter allt, det är bara för ögon och öron att ta in
Det traditionellt groteska i butohn är nedtonat här, men Frauke bjuder på utsökt mättad rörelsekonst när hon både fjärmar sig och närmar sig publiken.
Spelas på Skansen Lejonet i Götebog 29 och 30/9 och på Färgfabriken, Stockholm 27 och 28/10

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs Posten den 28 september.

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser