Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Spännande halländsk danshöst

2017-09-16

Halländska Rum för Dans som är med i det nationella nätverket Dansnät Sverige bjuder på spännande danshöst med många mer eller mindre splitternya verk, det stolta pressmeddelandet berättar:
”Vi startar med en urpremiär 27 sep i Falkenberg av Nicole Neidert, ung koreograf med rötterna i Halmstad. Hon samarbetar bland andra med kostymdesignern Linnea Bågander, och i föreställningen Cuttlefish spelar den klädda kroppen en stor roll.”
Kanske får man i föreställningen veta varför den är benämnd med en underavdelning av bläckfiskar, som på svenska heter Sepialiknande bläckfisk sv.wikipedia.org/wiki/Sepialiknande_bläckfiskar
I oktober gör många turnerande föreställningar nerslag i Halland: Kungsbacka Teater gästas den 12 oktober av koreografen Örjan Andersson, som tillsammans med pianisten och Beethoven-tolkaren Per Tengstrand har skapat föreställningen Alae. Kan det möjlgen handla om en omkastning av bokstäverna i det latinska ordet ”alea” som betyder tärning, och ordet aleatorisk står för tillfällig eller slumpmässig, kan detta vara en utgångspunkt för Alea? I varje fall kan man i Dansnät Sveriges pressmeddelande läsa om att det handlar om ”…ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare. Tillsammans ger de sig i kast med magnifika pianomusik. I verket illustreras vardagens poesi med hjälp av koreografens finstilta uttryck och rumsliga dynamik. Det lekfulla möter det innerliga när briljanta scenkonstnärer samsas med livemusik på scen. 88 tangenter och 3 dansare skapar tillsammans ett rum fullt av möjligheter.”
Den 18 oktober kommer Khamlane Halsackda till Falkhallen i Falkenberg, Hans föreställning Ursäkta oss, bygger på egna erfarenheter och försker berätta vad som händer när ”…människor från hela jordklotet samlas och ska lära sig det osystematiska, prepositionsfyllda, sje-ljudsälskande språket svenska.”
Art of Spectras Who are U i koreografi av Peter Svenzon får sin nationella turnéstart i Halmstad 7 november och dyker avslutningsvis upp i Falkenberg 23 november.
Däremmellan visar Ina Christel Johannessen och hennes kompani zero visibilty corp. Frozen songs, som kommer till Kungsbacka 14 november. Verket är inspirerat av fröbanken på Svalbard, det FN-stödda initiativet att i ett mörkt kylrum spara 800 000 fröer från hela världen som en slags livets källa.
Den 5 november på kommer Mats Ek och Ana Laguna till Kungsbacka Teater för att framföra koreografierna Potatis och Memory. Dessutom visas Mats Eks porträttfilm Gammal och dörr som handlar om Mats Eks mor Birgit Collberg.

se vidare www.rumfordans.se

Fler Nyheter

Annonser