Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Danstidningen 4/2017 rapporterar från sommarens festivaler och möter Kungliga Balettens nya konstnärliga ledare Nicolas Le Riche

2017-09-07

sommaren är festivalernas tid. De är viktiga platser för utbyte, liksom de platser där konstnärer kan vistas i residens.
Med inspiration från 1960-talets avantgardism inom scenkonst, musik och teknologi har festivalen HERE 10 Evenings hållits i Strömstad, på Nordkoster och i Vitlycke. I dessa glest befolkade trakter vid den svensk-norska gränsen har koreografen Francesco Scavetta byggt upp sitt Vitlycke Center for Performing Arts – ett eget koreografiskt centrum för föreställningar, residens och workshopar. Där har även planerna på den nya festivalen tagit form.
En annan scenkonstnär som utvecklat sitt eget koreografiska centrum är SU-EN, som på sin hemmabas Haglund skola nära Uppsala möjliggjort residens och workshopar. Under 20 års tid har hon utformat dansverk, performancer och scenkonstfestivaler. allifrån Linnéjubileet i Uppsala 2007 till den återkommande K.P.O.P.P. på Uppsala Konsert- och Kongress.
Som alltid kan Danstidningen berätta om många internationella festivaler – från Venedig, Montpellier, Kuopio och Sankt Petersburg. Utvecklingen i Ryssland är just nu oroväckande, men inom den moderna dansen ser det däremot hoppfullt ut. Möjligheter för konstnärer att resa samt många festivaler har skapat ett nytt klimat. I Sankt Petersburg finns exempelvis dansfestivalen Open Look, som i juli erbjöd ett stort utbud av inhemska och utländska föreställningar, varvat med workshopar.
Möten och utbyten av idéer är något som Kungliga Balettens nya chef Nicolas Le Riche vill betona när det gäller synen på hur Kungliga Baletten kan utvecklas vidare.
”…Jag får känslan av att det finns möjligheter att göra en hel del här. Själva platsen här ger mig en enorm energi…”

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser