Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Pingviner tillsammans med Bohuslän Big Band om hotat Antarktis

2017-09-04

Fakta:

Namn: Antarktis
Koreografi: Lidia Wos
Musik: Paula af Malmborg Ward
Ensemble: Regionteater Västs dansgrupp
Plats: Regionteater väst dans i Borås
» http://www.regionteatervast.se/dans/

Isen smälter av klimatförändringarna. I foajén hos Regionteater väst dans i Borås visas det med pedagogisk tydlighet. Inne på scenen är det konsten som talar om Antarktis – det nya dansverket har hämtat titel och inspiration från en av de hotade kontinenterna. Kompaniets sex dansare och Bohuslän big bands fjorton musiker ger spännande bilder och stämningar från det liv som trots allt existerar bland den is som finns kvar. Lidia Wos koreografi och Paula af Malmborg Wards komposition tar spjärn mot Tomas Sjöstedts scenografi där speglingar och block med vassa kanter trängs samman och glider isär. Skiftningarna mellan ljus och mörker följer dynamiken i musiken, där mjuka melodier bryts mot kraftfullt blås Aldrig blir uttrycket gulligt, trots associationer till populära djur. Här trippar en grupp pingviner fram, isbjörnar vältrar sig bland blocken och albatrossen sveper med vingarna, medan en forskningsresande irrar fram. Antarktis är ett samarbete mellan två av Västra Götelandsregionens institutioner – Regionteater väst och Bohuslän big band på Vara konserthus. Resultatet är en sinnlig helhet full av kontraster, vig och expansiv i alla sina delar.
Spelas i höst för skolor och offentligt

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 2 september

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser