Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Tysk balettpresent på Tivolis födelsedag

2017-08-19

Fakta:

Namn: Petrushka och Johns Dream
Koreografi: John Neumeier med flere.
Ensemble: Bundes Jugend Ballett
Plats: 
Pantomimeteatret, Tivoli, Köpenhamn
» hhttp://www.tivoli.dk

Hamburgballettens unga kompani, Bundes Jugend Ballett, har under tre dagar gästspelat på Pantomime Teatret, när Tivoli firade sin 174-åriga födelsedag. De åtta dansarna och deras två koreografiska verk blev en riktigt trevlig födelsedagspresent för Tivolis besökare.

Bundes Jugend Ballett dansade John Neumeiers version av Petrushka (1976), som ligger långt från Michel Fokines gamla dansande marionetter men ändå med Igor Stravinskijs fängslande musik. Hos Neumeier är vi i en cirkusmanege, där de upptruppträdande ändå verkar lite dockaktiga med sina stundtals lite stela staccatto-rörelser. Här visas diverse cirkusdiscipliner så som trampolin, språngbräda, jonglering utförda som abstrakt dans. Och när ballerinorna korsar scenen på tåspets med med inslag av sparkande steg er det som en parafras på hästdressyr. Det är sofistikerat och elegant. Dansarnas kostymer är i starka pang-färger. Det vilar en lättungdomlig charm över den här underhållande versionen av Petrusjka.
Verket Johns Dream är skapat direkt för Bundes Jugend Ballett i koreografi av Maša Kolar, Kevin Haigen, Sasha Riva, John Neumeier och danserna själva.
I vitt skillda tablåer förmedlar de unga genom sin dans vad som motiverar och berör dem.
Ett par dansar en fin pas de deux där portugisiska Teresa Silva Dias stjäl hela showen med sin skira elegans.
I en av de bästa tablåerna går en ung kvinna omkring på scenen och ger publiken en omgång beatboxing, vars rytm fyra herrar följer. Det är som om deras nakna torsos imploderar i takt med ljudet av beatboxandet. Det råder imponerande exakt timing. Särskilt när Ricardo Urbina Reyes träffar beatet på ett sätt så att man nästan tror att hans kropp är elektrifierad och förbunden med mikrofonen.
Finalen i Johns Dream dansas til sången Thankful med Josh Groban. Visst är musiken sentimental och dansarnas bedjande händer sträckta mot himlen även aningen sentimentala, men det passar ändå in på en grupp unga människor som är på väg ut i livet och på en spännande dansarkarriär.
John Neumeier är är upphovsman till Bundes Jugend Ballett och hans målsättning med kompaniet, som han etablerade i 2011, är at ge unga balettalanger en chans att etablera sig i den internationella dansvärlden. Men sina fina talanger och starka scennärvaro som visades upp på Pantomime Teatrets lilla scen, så råder det inget tvivel om att de här dansarna i framtiden kommer att göra goda intryck på dansvärldens stora scener.

Fakta:

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser