Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Svårt med hemligheter på en teater

2017-07-27

Idag träfar Finlands president Sauli Niinistö Rysslands Vladimir Putin i Nyslott, där det samtidigt pågår en operafestival. operafestival.fi/news/Special-arrangements-on-July-27/33092/69389826-d92f-460a-82ae-7b4465f624cf
Under gårdagen på samma operafestival skvallrade enligt Moskvas stora dagstidning Kommersant Bolsjojteaterns Tugan Sochiev om att urpremiären på baletten Nurejev som officiellt skjutits på framtiden till maj 2018, skulle kunna komma att ske redan i december i år.
Kanske var egentligen tanken av Bolsjojteaterns ledning att plötsligt och på kort varsel smyga in premiären av den kontroversiella baletten om stjärnan Nurejevs liv. Inte bara kotroversiell på grund av sitt avhopp från Sovjet, utan även på grund av sin homosexualitet. Det är inte förbjudet att vara homosexuell i Ryssland, men det är förbjudet att propagera för homosexualitet, och huruvida denna nya balett kan påstås göra det, spelar egentligen ingen roll. För genom att ett tidigare möjligt premiärdatum nu har yppats, finns risken att de ultrareligiösa krafterna i Ryssland hinner samla sina styrkor och göra sina stämmor hörda. De har tidigare lyckats stoppa såväl teaterföreställningar och utställningar med religiösa teman som popkonserter med artisten Marilyn Manson, som ju också använder sig mycket av religiösa symboler.
Eftersom homosexualitet kan tolkas såsom förbjudet enligt Bibeln, i varje fall enligt de tolkningar som dessa religiösa grupper gör, kan det vara nog för dem att iscensätta såpass stora protestskaror att de lyckas omöjliggöra premiären. Exempel på hur detta religiösa raseri drabbar ryskt kulturliv har bland annat rapporterats om i Danstidningen 1/2017.
Hur kommer det sig rent faktiskt att en så stor teater som Bolsjoj på ganska kort varsel, plötsligt kunde tänka sig att smyga in premiären av Nurejev redn den 14 december? Egentligen skulle en rekonstruktion av Marius Petipas koreografi av baletten Coppelia då få sin nypremiär, men balettmästaren ansvarig för nytolkningen Sergeij Vicharejev, har hastigt avlidit, vilket omintetgjorde de ursprungliga planerna.
Spänningen stiger kring den kontroversiella baletten Nurejev, som i form av kortare fragment redan finns tillgänglig på nätet, se yadi.sk/d/hO-3b20z3Kswgp Det finns även en slags skuggrecensioner, författade av iaktagare av repetitionerna. Se ru.hellomagazine.com/zvezdy/21552-nureev-v-bolshom-retcenziya-na-spektakl-kirilla-serebrennikova-kotoryy-nikto-nikogda-ne-uvidit.html
En sak är säker, baletten Nurejev är en föreställning som kommer att gå till teaterhistorien, det är svårt att hitta en angelägnare balett att hålla premiär på, och kommer det inte lyckas för Bolsjojteatern så får säkert den USA-baserade koreografen Jurij Possochov och regissören Serebrannikov vid Gogol Center i Moskva många andra erbjudanden från hela världen, men självklart borde ju denna balett få sin urpremiär på Bolsjoj och lyckas detta blir det säkerligen världsturné för Bolsjojbaletten.
Här är artikeln i Kommersant som berättar om den möjligen tidigarelagda premiären på baletten Nurejev www.kommersant.ru/doc/3367793
Men vem vet, kanske Bolsjoj kan hitta ett annat datum för smygpremiär? Allt för att överlista de ultrareligiösa…

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser