Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Stjärndans med kärlek och känslor

2017-07-19

Fakta:

Namn: Verdensballetten 2017
Ensemble: Dansare fra The Royal Ballet i London och Staatsballett Berlin, Musiker: Niklas Walentin och Alexander McKenzie. Sångare: Susanne Elmark och Jens-Chr. Wandt.
Plats: Sølyst, Klampenborg
» http://verdensballetten.dk

Verdensballetten firar 10-års jubileum med balettstjärnor från Berlin och London i ett fint och omväxlaande dans- och musikprogram.
Det är på många sätt något magiskt med Verdensballetten, som denna sommar firar 10-års jubileum. Det nyckfulla danska sommarvädret till trots, har man aldrig behövt ställa in föreställningen, Till premiären på Verdensballetten 2017 på Sølyst i Klampenborg blev sommarhimlen bara ljusare och vackrare, ju mer det dansades, sjöngs och musicerades på scenen i parken vid Öresund. Än en gång fick man uppleva ett fint blandat dans- och musikprogram med klassiska och nya verk och konstnärer i toppklass.
Operasaångaren Jens-Christian Wandt, som tillsammans med Johan Kobborg ursprungligen startade Verdensballetten vid Den Tilsandede Kirke i Skagen, är som alltid en mycket tilltalande konferencier. Med Tove Ditlevsen-sången Så tag mit hjerte i dine hænder inleder han programmets kärlekstema som följs upp med ett kort utdrag ur Petipas ballet Korsaren med solodansare från såväl The Royal Ballet i London som Staatsballett Berlin.
Kärlekstemat går även igen i aftonens vokala inslag med sopranen Susanne Elmark, som med intensiv närvarokänsla och varierad stämma briljerer i arior av Gounod och Puccini och en duo ur Verdis La Traviata.
En av programmets höjdpunkter är den raffinerade Thaïs-pas de deux ur Roland Petits ballet Ma Pavola med stjärnparet Iana Salenko och Marian Walter från Berlin, som blir vackert ackompanjerade av Verdensballettens nya unga virtuosa violin- och pianoduo, Walentin & McKenzie.
Men det är en ren fröjd att se Verdensballettens konstnärliga ledare, solodansaren Steven McRae från The Royal Ballet, likt en äkta showman ge sig hän i sin karakteristiska blanding av step och balett i ett liveuppförande av Vittorio Montis Czardas. Och den 23-åriga nyutnämnda solisten Marcelino Sambé från The Royal Ballet är en skön dansare med nonchalant attityd i Kristen McNallys nya jazziga korta och fina soloverk Catch me if you can….
Jubileumsprogrammet bjuder även på ett kärt återseende med McNallys lidelsefulla duo Côte à côte från 2014 koreograferad till Prins Henriks musikalska uppläsning av sin egen erotiska dikt med samma titel ackompanjerat av Faurés musik. Och den här gången har koreografen själv med kort varsel hoppat in i det kvinnliga partiet.
Massor av känslor är det också i MacMillans sovrums-pas de deux ur 1:a Akten ur Manon, där solodansarna Lauren Cuthberson och Frederico Bonelli från The Royal Ballet får kärleken att glöda i dansens höga lyft, kyssar och famntag.
Badande i solnedgångens strålar fick Fokins Den døende svane(Den döende svanen) ett speciellt poetiskt skimmer i Iana Salenkos fina vemodiga tolkning. Hon och Steven McRae är tillsammans ett eminent par det avslutande pas de deux-utdraget ur Don Quixote.
Glädjade nog annoncerar Jens-Christian Wandt jubileumsföreställningen som starten på de kommande tio åren med Verdensballetten, som han kallar en finkulturell folkfest, som nu turnerar vidare runt i sommarlandet.

Spelas 14 juli på Møllerup Gods, 16 juli på Gram Slot, 17 juli vid Den Tilsandede Kirke, Skagen.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser